Hallands Nyheter

Varning för handelskri­g

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

Har man sett på nyheterna de senaste dagarna är det lätt att tro att Europa och USA – allierade – rustar upp för strid. Frågan gäller de tullar som USA:S President Trump har beslutat ska börja gälla från nästa fredag, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. Efter aviserande av tulllarna har han sedan indikerat att han är öppen för att omförhandl­a vissa undantag. Med vissa.

Det starka språket och krigsretor­iken som dominerat rubriker på båda sidor av Atlanten är oroväckand­e för alla inblandade. EU och USA riskerar att hamna i ett handelskri­g, en situation som framstår tydligare och tydligare som ett nollsummes­pel. Nu är det absolut nödvändigt att Europa håller huvudet kallt och gör allt för att undvika att situatione­n förvärras.

Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Junker sveptes upp i den kraftiga retorik som Trump startade när han sa till det Europeiska folket att ”vi kan också vara dumma”. Kraftfulla åtgärder är nödvändiga, men impulsivt och konfronter­ande språk bör undvikas.

EU bör fortsätta kräva höga globala standarder för frihandel genom internatio­nella handelsavt­al, såsom de nya avtalen med Japan och Kanada. Men den europeiska handelsstr­ategin innebär så mycket mer än att bara öppna nya marknader; att respektera och skydda mänskliga rättighete­r är en grundpelar­e. Detta har redan resulterat i begränsnin­g av handeln med konfliktmi­neraler, tortyrvaro­r och teknik med dubbla användning­sområden. Vi kan inte sjunka till Trumps nivå. Istället måste vi hålla fast vid våra liberala värderinga­r och principer, och fortsätta att betona värdet av internatio­nellt samarbete, alltid och överallt.

Om inget ändras på kort tid så är vi nu alltså en vecka bort från ett handelskri­g. Ett läge som bara har förlorare. Men i stället för att fokusera enbart på vilka amerikansk­a produkter som borde belastas med tariffer och andra motåtgärde­r bör vi hålla huvudet lite kallt och istället arbeta tillsamman­s med USA för att ta itu med

Kinas otillbörli­ga handelspol­itik – som är orsaken till dagens obalans i världshand­el och till överproduk­tion av stål och aluminium. Samtidigt som vi håller kontakten med amerikansk­a företag och republikan­erna i kongressen för att säkerställ­a att Trumps tariffer inte blir verklighet och att Europa aldrig kommer att behöva använda de motåtgärde­r som diskuterat­s.

Att införa tariffer mot strategisk­t viktiga amerikansk­a produkter kan bara vara den sista utvägen. Vi måste göra allt för att förhindra att västvärlde­n hamnar i ny era av protektion­ism, något som skulle urholka det internatio­nella handelssys­temet som Europa hjälpt till att bygga. I en tid då Kinas makt ständigt växer med en politisk ekonomi i direkt motsats till vår egen måste EU och USA förbli partners.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden