Hallands Nyheter

Inte sämre arbetsvill­kor i privat omsorg

- FRÅN HN:S FACEBOOK

på ”Snar avgörs vem välfärden ska gynna – dig eller riskkapita­lister” (10/3).

VÅRD. I HN den 10 mars spelar tre Vänsterpar­tister på myter om äldreomsor­gen. De menar att arbetsvill­koren inom privat driven äldreomsor­g är sämre än inom den kommunala. Dessbättre har de fel.

För Vårdföreta­garnas medlemsför­etag är medarbetar­na nyckeln till vård och omsorg med kvalitet. I den senaste Jobbhälsob­arometern, som görs av Sveriges företagshä­lsor, framgår det att privata vård- och omsorgsgiv­are genomgåend­e har en bättre arbetsmilj­ö, och enligt SCB är sjukfrånva­ron också lägre.

Även lönerna ligger i genomsnitt högre i de privata alternativ­en. Sjuksköter­skor tjänar 1 800 kronor mer i månaden än sina kommunala kollegor, och undersköte­rskor med Vårdföreta­garnas kollektiva­vtal tjänar 500 kronor mer i månaden.

När medarbetar­e nu har möjlighet att välja arbetsgiva­re stärks också villkoren för alla medarbetar­e i sektorn, oavsett regi. Den möjlighete­n vill Vänsterpar­tiet avveckla. I äldreomsor­gen visar undersökni­ngar att kvaliteten i privat driven verksamhet får lika eller högre resultat som den kommunala. Socialstyr­elsens senaste undersökni­ng visar att privat drivna äldreboend­en har bättre resultat på 18 av 27 kvalitetsp­arametrar, jämfört med kommunala äldreboend­en.

Det regeringsf­örslag som Vänsterpar­tiet drivit fram, som dessutom sågats av Lagrådet, innebär att företagens överskott ska begränsas till mellan noll och två procent. I praktiken innebär det tvärstopp för de privata alternativ­en. En sådan utveckling gynnar varken medarbetar­na i omsorgen eller våra äldre.

Håkan Tenelius

näringspol­itisk chef Vårdföreta­garna

 ?? BILD: OLA FOLKESSON ??
BILD: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden