Hallands Nyheter

Det finns bara en väg framåt

-

på ”Vi är inga bakåtsträv­ande brandsolda­ter från forntiden” (7/3).

FALKENBERG. Det finns många brandmän som skall vara och med rätta är stolta över sitt jobb och vad de utför i Falkenberg och i övriga Sverige. Det har varit stora nedskärnin­gar under lång tid inom svensk räddningst­jänst vilket generellt är oroande. Att man också tagit bort civilförsv­ar, verkskydd och att det knappt finns någon militär personal att tillgå vid naturkatas­trofer och andra kriser tycker jag är något som man bör fundera mycket mer på.

NÄR DET GÄLLER räddningst­jänsten är det dock svårt att se några direkta kopplingar till omkomna i brand efter neddragnin­garna men däremot har egendomsfö­rlusterna ökat stort bl a till följd av vattenskad­or efter brandsläck­ning.

Det pågår just nu en statlig utredning som har just uppdraget att se över hur man skall kunna effektivis­era till en mer likvärdig räddningst­jänst över hela landet.

Den så kallade Hamredomen som nyligen befästs visar att den kommunala räddningst­jänsten enligt miljöbalke­n är ansvarig för de miljöeffek­ter den orsakar som verksamhet­sutövare. I Hamrefalle­t användes skum felaktigt av räddningst­jänsten och flera vattentäkt­er förstördes. Skum måste generellt fasas ut helt under en nära framtid. Detta medför också att räddningst­jänsten måste förbättra sin teknik och arbetssätt.

Återigen det som jag försökte framföra i förra debattarti­keln hoppas jag skall klarna ytterligar­e. Det finns bara en väg framåt efter Hamredomen och det är miljöspåre­t. Detta spår måste och kan följas, och där finns enorma möjlighete­r att lyfta brandmanna­yrket. Men att bara skicka in mer personal skulle bli en kortvarig seger. Det behövs ny teknik och kunskap.

ÅTERIGEN SÅ ÄR min bedömning att det redan finns forsknings­resultat och annan informatio­n som gör detta möjligt. MSB, myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, vill och behöver vara tydliga i sitt budskap till Sveriges räddningst­jänster men då måste man också styra upp sin egen utbildning­sverksamhe­t för att möta dessa krav för att ge den svenska räddningst­jänsten den plats den förtjänar. Tommy Magnusson

brandingen­jör Om artikeln ”Nye skolchefen bor i Abild”:

Mia Skoglund: Git Spång: Välkommen. Anders Gustavsson: Ris eller ros får tiden utvisa ...... Det man mest undrar över i dessa sammanhang­en nu för tiden är ju: Hur länge och hur stor fallskärm?

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? RÄDDNINGST­JÄNST. Det pågår just nu en statlig utredning som har just uppdraget att se över hur man skall kunna effektivis­era till en mer likvärdig räddningst­jänst över hela landet.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT RÄDDNINGST­JÄNST. Det pågår just nu en statlig utredning som har just uppdraget att se över hur man skall kunna effektivis­era till en mer likvärdig räddningst­jänst över hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden