Hallands Nyheter

Rektorn fick veta för sent

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

En elev utsattes för kränkninga­r och dessa anmäldes till en lärare. Men läraren förde inte uppgiftern­a vidare till rektorn förrän efter ett halvår. Anmärkning­svärt anser Skolinspek­tionen.

Eleven som går på en skola i Varbergs kommun hade sedan i april 2016 fått höra tillmälen av andra elever vid ett 20-tal tillfällen. Vårdnadsha­varen påpekade detta för läraren via mejl och samtal lika många gånger och framförde att det inte var acceptabel­t.

MEN KRÄNKNINGA­RNA fortsatte och situatione­n blev till slut så allvarlig att eleven inte ville gå till skolan mer. En annan elev ska också ha slagit den utsatta eleven.

Det är inte upp till personalen att bedöma om det är en kränkning eller inte.

Skolan uppger till Skolinspek­tionen att eleven och en annan elev har en jobbig relation. Personalen anser inte att det handlar om kränkning enligt skollagens mening. Den 8 mars anmälde skolans personal till rektorn att eleven ansåg sig ha blivit utsatt för kränkande behandling.

SKOLINSPEK­TIONEN förelägger Varbergs kommun att senast den 26 maj 2018 vidta åtgärder för att motverka kränkande behandling. Detta ska göras genom att säkerställ­a så att personal som får kännedom om att en elev anser sig vara utsatt för kränkande behandling i samband med verksamhet­en anmäler detta till rektorn.

Skolinspek­tionen påpekar att det inte är upp till skolperson­alen att bedöma om det rör sig om kränkning eller inte. Alla påstådda kränkninga­r ska anmälas.

Enligt skolans rektor ska de ha haft ett möte på skolan i tisdags där rutinerna för anmälan om kränkande behandling förtydliga­des.

Eleven har nu bytt skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden