Hallands Nyheter

Uffa liv i halländsk infokampan­j

- Marcus.alsnas@hn.se

klara sig väldigt bra själva. Det är tvärtom ett hårt liv de lever. I snitt lever en hemlös katt i två år. Det är en lång och plågsam död de går till mötes, säger Marlene Sandblom på Djurskydde­t Norra Halland. Och det är som sagt ett snitt: – Vissa kattungar dör ju direkt. Värst är det för hanarna som kämpar om reviret:

– De är tåliga men det blir mycket lidande, med mycket mask- och parasitang­repp, vilket betyder att de långsamt svälter ihjäl.

UPPMANINGE­N TILL ALLA kattägare är att kastrera sina katter och märka dem med ett chip:

– Genom att kastrera sin katt så begränsar man antalet hemlösa katter som kommer till världen. Det är gemene mans icke-kastrerade * Sätt upp lappar med beskrivnin­g och foto i närområdet för att se om katten har en ägare.

* Kontroller­a om katten är märkt.

* Om du inte hittar någon ägare till katten, se om ett katthem kan ta emot den.

* Kom ihåg! Börjar du ta hand om en herrelös katt är den ditt ansvar. katter som befolkar de vilda kolonierna.

Och detta med att märka katterna, var kommer det in i det arbetet?

– Det är för att vi ska veta att katten har ett hem, en tillhörigh­et och lätt ska kunna föras tillbaka till sin ägare om de kommer bort, vilket de ju gör ibland.

Och det är i form av ett chip?

– Ja. Vi går ofta ut och skannar katter men det är ju väldigt sällan de är märkta.

Och då har ni ett samarbete med veterinäre­r i norra Halland som kan hjälpa till med detta?

– Precis. Det handlar om kampanjpri­ser på ett antal veterinärk­liniker i Kungsbacka och Varberg, och de går att hitta på vår hemsida.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? hardt och veterinär Henrik Hedberg på Viskdalens Djurklinik – en av två veterinärs­tationer i Varberg som erbjuder subvention­erat pris på kastrering av katter i helgen.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS hardt och veterinär Henrik Hedberg på Viskdalens Djurklinik – en av två veterinärs­tationer i Varberg som erbjuder subvention­erat pris på kastrering av katter i helgen.
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? LYCKLIG TAMKATT. Mickey Mouse efter provtagnin­g.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS LYCKLIG TAMKATT. Mickey Mouse efter provtagnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden