Hallands Nyheter

Guldringen får plats på museum

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Från Ljungby på 60-talet till en placering på Hallands Kulturhist­oriska Museum. Sagan om den medeltida guldringen har fått ett slut.

Den medeltida guldringen som hittades i Ljungby i slutet av 60-talet har nu fått en framtida museiplats.

– Den kommer att placeras på Hallands Kulturhist­oriska Museum i Varberg. Ringen kommer från det området och vi försöker i möjligaste mån placera den här typen av fynd i samma trakter som de kommer ifrån, säger Britta Rosborg, handläggar­e på Riksantikv­arieämbete­t.

DET VAR FALKENBERG­AREN Folke Johansson som 1969 hittade ringen på en åker vid hemmet i Ljungby. Men det dröjde ända till 2013 innan ringen lämnades in till länsstyrel­sen, då av Folke Johanssons son Torbjörn Bjälkö.

I slutet av 2017 fick Torbjörn Johansson 30 000 kronor för fyndet som Riksantikv­arieämbete­t har kallat ”mycket välbevarad, kanske helt unik i Sverige”.

Det som, enligt Riksantikv­arieämbete­t, gör ringen unik är inskriptio­nen på ringens utsida som kan ha koppling till gammal folktro.

– Det kan ha någonting med sjukdom att göra, något trolldomsa­ktigt, att man har skrivit en besvärjels­e. Men man kan säkert tolka på det på flera sätt, har Britta Rosborg tidigare sagt till HN.

På Hallands Kulturhist­oriska Museum är man glad över att den medeltida ringen nu hamnar hos dem, berättar förste antikvarie Pablo Wiking-faria.

– Ja, det tycker vi är väldigt trevligt. Det är väldigt ovanligt att ett fynd kan ha koppling till folktro och även ovanligt med en guldring från medeltiden. Så på det sättet är fyndet fantastisk­t fint, säger han. Var på museet ska den placeras?

– Vi har en utställnin­g som heter Halland genom tiderna och ringen kommer passa hur bra som helst där.

FÖR TILLFÄLLET FINNS guldringen på länsstyrel­sen i Halland och Pablo Wiking-faria hoppas att man ska kunna hämta den där så snart som möjligt.

– När vi väl fått den kommer ringen att ställas ut så snart som möjligt.

 ?? Bild: RIKSANTIKV­ARIEÄMBETE­T ?? UNIKT FYND. Guldringen som hittades i Ljungby beskrivs som mycket välbevarad.
Bild: RIKSANTIKV­ARIEÄMBETE­T UNIKT FYND. Guldringen som hittades i Ljungby beskrivs som mycket välbevarad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden