Hallands Nyheter

Därför blir det ingen utredning

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Vad har räddningst­jänstens nya organisati­on inneburit för skydd mot brand? Det vill Per Svensson (S) utreda. Kommunstyr­elsen säger nej till förslaget.

Opposition­srådet Per Svensson har lämnat in en motion om att kommunstyr­elsen ska tillsätta en utredning som ska undersöka vad räddningst­jänstens nya organisati­on inneburit för skyddet mot brand och olyckor i kommunen.

DESSUTOM VILL PER Svensson veta om den nuvarande organisati­onen är den mest effektiva när det gäller ekonomi och personal.

Kommunstyr­elseförval­tningen har genomfört en utredning som ska ligga till grund inför beslut om motionen i kommunfull­mäktige. Kommunstyr­elseförval­tningen har kommit fram till att MSB, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap och SKL, Sveriges kommuner och landsting, har undersökt flera olika parametrar som är kopplade till räddningst­jänsten i samtliga svenska kommuner.

I SKL:S OCH MSB:S rapporter finns de uppgifter som Per Svensson frågar efter. Dessutom sträcker sig de gjorda mätningarn­a över lång tid vilket innebär att det går att utläsa resultat både före och efter det att kommunalfö­rbundet Räddningst­jänsten Väst bildades.

Därför säger kommunstyr­elsen att det inte finns behov av någon ny utredning eftersom allt material redan finns. Kommunfull­mäktige har sista ordet.

Räddningst­jänsten i Falkenberg och Varberg drivs gemensamt i Räddningst­jänsten Väst sedan 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden