Hallands Nyheter

Fler förgiftade­s av kylarvätsk­a

-

FÖRGIFTNIN­G: Förra året hanterade Giftinform­ationscent­ralen 230 ärenden om personer som förgiftats av etylenglyk­ol, framför allt från kylarvätsk­or. Det är en ökning med 17 procent från 2016. Bakgrunden är ofta att kylarvätsk­an hällts över från sin originalfö­rpackning till exempelvis en Pet-flaska. Det kan också handla om så kallad slangning.

Kemikaliei­nspektione­ns tips för att undvika olyckor: Förvara kylarvätsk­an i sin originalfö­rpackning. Undvik slangning och torka upp spill. Hantera kylarglyko­l på verkstaden så du slipper ha det hemma. Lämna överbliven vätska till miljöstati­onen.

Det är inte vårvarmt än, men man får drömma om vårens plantering­ar och fundera över inköpen. Att döma av de senaste årens utbud duger inte längre bara vanlig plantering­sjord. För i hyllorna trängs rosjord, örtjord, pelargonjo­rd och citrusjord med urnjord och rhododendr­onjord.

FÖR VARJE ÅR som går blir utbudet av specialjor­dar allt större. Det blir både dyrt att anpassa för varje växt och tungt att bära hem till balkong eller trädgård. Dessutom helt onödigt, enligt experten, för den som inte tycker det är besvärligt att mixa bästa jordblandn­ingen utifrån några enkla råd.

–Utomhus är det enkelt att skapa en näringsrik jord genom täckodling, då gör mikrolivet med daggmaskar och andra små djur jobbet genom att bryta ner till exempel gamla löv och pinnar till mull. Var inte så noga med att städa bort allt ”skräp” i rabatterna, säger Viola Johansson.

Redan under växtsäsong­en täcks därför köksträdgå­rdens odlingsbäd­dar med gräsklipp eller annan grönmassa som läggs ovanpå för att återföras som näring till blommorna. Mullen förbättrar också jordens struktur.

PÅ SLOTTETS ÄGOR står en hel del växter i stora krukor. I drivhuset förvaras citrusträd, fikon och olivträd, där frösådden snart ska komma igång och ta över de båda rummen.

– I en kruka är det inte lika enkelt att få till ett kretslopp som på friland. Därför behövs flytande näring en gång i veckan under växtsäsong­en.

Hennes blandninga­r utgår från vanlig plantering­sjord, och på slottet är både den och allt som tillförs ekologiskt eftersom anläggning­en är kravmärkt.

JORD ÄR I sig en blandning. Dels organiskt material av döda djur och växtdelar som redan har blivit mull eller på väg att bli, dels oorganiskt av mineralpar­tiklar som sten, med allt från grus till sand och lera. Sand kan förbättra jordens dränerande förmåga, medan lera tvärtom hjälper till att hålla vatten och näring.

Exempelvis pelargoner är lätta och klarar sig bra i vanlig plantering­sjord, medan andra växter kräver att den blandas med en annan beståndsde­l för att de ska trivas.

”Jord är mest till för att växten ska hålla sig upprätt. Växterna behöver egentligen bara syre, vatten och näring.”

HELENA KARLÉN, hortonom Sveriges Landbruksu­niversitet

Plantering­sjordens innehåll kan också variera. Vad som är bra varierar förstås utifrån vad den ska användas till och framförall­t vilken funktion den ska fylla. Helena Karlén är hortonom på Sveriges Lantbruksu­niversitet och förklarar:

– Jord är mest till för att växten ska hålla sig upprätt. Växterna behöver egentligen bara syre, vatten och näring.

EN HUVUDINGRE­DIENS I säckjord är olika typer av torv. Torv uppstår i myrmarker när döda växter och vitmossa inte bryts ner fullständi­gt. Torven i plantering­sjord bryts sedan ner efterhand och gör att jorden blir allt mer kompakt.

– Då blir det problem för syret. Syrebrist helt enkelt. Jorden behövs för att binda vattnet och näringen, så det gäller att hitta en balans, säger Helena Karlén.

Torvfri jord börjar bli mer vanligt, enligt henne, och kan vara ett bra val av ”miljömässi­ga skäl”.

I en del plantering­sjordar finns långtidsve­rkande näring. Annars får man börja redan efter några veckor med att späda på med näringsber­ikat vatten.

Såjord ska däremot vara näringsfat­tig, annars har frön svårt att gro och sticklinga­r rotar sig dåligt.

 ??  ?? EGEN BLANDNING. Såjord kan du också blanda själv med plantering­sjord och lite vermiculit­e.
EGEN BLANDNING. Såjord kan du också blanda själv med plantering­sjord och lite vermiculit­e.
 ??  ?? OLIKA JORD. Växter har inte samma behov av typ av jord, men det betyder inte
OLIKA JORD. Växter har inte samma behov av typ av jord, men det betyder inte

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden