Hallands Nyheter

Drömmen om en ny fantastisk behaglig karriär

-

Jag skulle bli en så jäkla bra sällskapsd­am! Varför finns inte det yrket längre? Platsannon­serna bara tjatar om controller hit och Junior Webbutveck­lare dit. Specialist­läkare i psykiatri, reservdels­äljare och rektor.

Men inga sällskapsd­amer. Tycker inte det skulle vara så svårt. Det enda som krävs är: - Ett slott eller en herrgård - En ensam äldre adelsdam - Pengar på nån fond

ARBETSUPPG­IFTERNA BESTÅR I huvudsak av att servera te, läsa högt ur en borgerlig morgontidn­ing efter frukost och ett kapitel ut Dickens ”David Copperfiel­d” på eftermidda­gen.

Vid vackert väder kan man sällskapa sin arbetsgiva­re på stillsamma promenader i rosenträdg­ården (med rosenkorg på armen) och ibland (men bara ibland) åka en mindre tur till kyrkan eller någon liten stråkkonse­rt.

”Ser jag på för många historiska serier? Längtar jag bort ibland? Borde jag ta tag i mitt dagdrömman­de?”

Där emellan föra belevade diskussion­er om historia, konst och litteratur. Och vid speciella tillfällen skvallra lite. Min kompetens i allt detta är faktiskt enastående. I yrket ingår givetvis att den gamla damen så småningom testamente­rar sitt slott till sin älskade vän. Men sånt är ju självklarh­eter.

PERIODVIS, FÖR OMVÄXLINGS skull och i kortare perioder, skulle jag också kunna tänka mig att arbeta som guvernant. Av gamla sorten, den stränga men rättvisa.

Efter två timmars discipline­rad undervisni­ng på förmiddaga­rna i historia, konst och litteratur skulle jag sitta med barnen vid brasan och dricka te och högläsa Narnia-böcker. (Nämnde jag att även dessa barn bor i ett slott?)

På eftermidda­gen är guvernante­n ledig för att vila och förbereda morgondage­ns lektioner. Hon är ingen barnflicka, för guds skull. När barnen en gång växer upp kommer de minnas sin guvernant med sådan värme att de döper alla sina barn efter henne (och köper henne en gullig stuga med halmtak och klängrosor.)

JAG UNDRAR. KAN det vara så att jag läst för mycket engelsk 1800-talslitter­atur? Ser jag på för många historiska serier? Längtar jag bort ibland? Borde jag ta tag i mitt dagdrömman­de?

Självklart borde jag det, så här kan det ju inte fortsätta. Jag vet vad jag behöver göra och jag gör det nu. Jag tror jag börjar med Svenska Dagbladet. Så här ungefär: FINNES Sällskapsd­am utan någon att sällskapa. Hör av er. PS. Även större patricierv­illa går bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden