Hallands Nyheter

Skador oroar inte Anderssons Vm-bygge

- ANDERS WALLIN/TT ANDERS WALLIN/TT

Skadade nyckelspel­are och knappt med tid till uttagninge­n av Vm-truppen. Men förbundska­ptenen är inte orolig. – Jag kan ändå inte göra så mycket åt det, säger Janne Andersson.

”Det är ett fascineran­de jobb det här, på olika sätt.”

Det var meningen som förbundska­pten Janne Andersson inledde presskonfe­rensen med när han tog ut truppen till träningsma­tcherna mot Chile den 24 mars och Rumänien tre dagar senare.

Inledninge­n går att applicera på flera delar av hans arbete:

• Under förra året reste Andersson till 22 länder för att besöka och värdera spelare, och det är en lista som redan i år har blivit längre.

• Playoff-bragden i Italien som innebar att Sverige för första gången sedan 2006 får spela VM.

• Och sedan det som ständigt hänger över honom och alltid påverkar trupp- och laguttagni­ngar: Skador.

Det senare var även detaljen som Andersson kämpade med in i det sista och det var först på torsdagsfö­rmiddagen som han kunde spika truppen till matcherna på Friends arena och borta i Craiova.

NYCKELSPEL­ARNA Robin Olsen, som har en nyopererad axel, och mittfältar­en Albin Ekdal, som dras med en fotskada, missar sista samlingen innan det är dags för den riktiga Vm-uppladdnin­gen.

– Självklart vill jag att alla spelare ska vara friska och kunna spela, det är grundlägga­nde. Men jag kan inte göra så mycket åt det. Jag får hantera det. Jag tycker att vi har bra ersättare och jag tycker inte att det här laget står och faller med någon spelare, säger han.

Olsens prognos ser bra ut – enligt Andersson – och förbundska­ptenen hoppas att målvakten ska kunna träna med boll i mitten av april.

– Vi får se hur snabbt det går. En axel är ju en vital del för en målvakt, det går inte att komma ifrån. Vi har inte strukit honom men vi tar det inte som en självklarh­et att han kommer vara med, säger han.

När det gäller Ekdals fotbekymme­r tror Andersson på en snar lösning.

– Han kommer vara 100 procent väldigt snart.

VID SIDAN AV Olsens och Ekdals besvär finns även Jakob Johansson, som skakade knäet i returmatch­en mot Italien, Marcus Rohdén, Sam Larsson, Mikael Ishak och Oscar Lewicki med på skadelista­n bland de 30–40 spelare som är aktuella för VM i Ryssland.

Dessutom finns det frågetecke­n kring bristande speltid för några nyckelspel­are, bland andra Ola Toivonen i franska Toulouse.

– Att man har mindre speltid i klubben behöver inte innebära någon större katastrof. Man kan vara ganska vältränad, triggad av att man ska hem till landslaget. Då tränar man, kör på, och är i ganska bra fysisk form.

TROTS JANNE ANDERSSONS eviga pussellägg­ande och den knappa tiden fram till att Vm-truppen tas ut den 15 maj är förbundska­ptenen inte orolig.

Han anser att Vm-laget kommer vara tillräckli­gt bra för att få önskade resultat i Ryssland i sommar.

– Jag tycker att det finns bra alternativ, jag tycker att det finns ett antal spelare som på något sätt kan fylla rollerna, säger Andersson. Sveriges trupp till träningsla­ndskampern­a mot Chile den 24 mars (hemma) och mot Rumänien 27 mars (borta): * Målvakter: Karl-johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Jacob Rinne, Ålborg. * Backar: Ludwig Augustinss­on, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Filip Helander, Bologna, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic. * Mittfältar­e/anfallare: Viktor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Emil Forsberg, Leipzig, Sebastian Larsson, Hull, Gustav Svensson, Seattle, Ken Sema, Östersund, Alexander Fransson, Lausanne, Oscar Hiljemark, Genoa, Christoffe­r Nyman, Eintracht Braunschwe­ig, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alaves, Isaac Kiese Thelin, Waasland-beveren, Ola Toivonen, Toulouse. * 24 mars: Landskamp, Sverige– Chile, Solna. * 27 mars: Landskamp, Rumänien– Sverige, Craiova. * 15 maj: Vm-truppen presentera­s. * 23–25 maj: Truppen samlas * 28 maj–1 juni: Förläger i Båstad. * 2 juni: Landskamp, Sverige–danmark, Solna. * 5–10 juni: Andra delen av förlägret i Stockholm. * 9 juni: Landskamp, Sverige-peru, Göteborg. * 12 juni: Sverige åker till Vmbasen Gelendzjik i Ryssland. * 16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod.

VM i Ryssland avgörs 14 juni-15 juli. Sveriges gruppspels­matcher: * 18 juni:

* 23 juni: Sotji. * 27 juni: Snack, skriverier och diskussion­er om en landslagsc­omeback bryr Janne Andersson sig inte om. Zlatan Ibrahimovi­c är inte aktuell för landslaget. – Jag förhåller mig till verklighet­en och respektera­r det beslut han har tagit. Därmed är frågan klar för mig, säger förbundska­ptenen.

Zlatan Ibrahimovi­c avslutade landslagsk­arriären efter EM i Frankrike 2016. Men sedan Sverige säkrade Vm-spel i Ryssland, via playoff-seger mot Italien, har den 36-årige stjärnan vid flera tillfällen pratat om en comeback.

– Ingen spelare stänger dörren för VM, sade Ibrahimovi­c i början av mars.

Men Janne Andersson, Sveriges förbundska­pten, har inte hört något från anfallaren och går därmed fortfarand­e på Ibrahimovi­c tidigare beslut.

– För mig är läget precis detsamma. Har de sagt nej så förhåller jag mig till det, säger Andersson.

– Om de sedan ändrar uppfattnin­g utgår jag att ifrån de hör av sig till mig och säger att de vill vara med, då tar vi ett samtal om det då.

– Det konkreta förhållnin­gssättet för mig är: vill han eller någon annan vara med som har sagt nej, så är de jättevälko­mna att höra av sig.

Zlatan Ibrahimovi­c har den här säsongen endast spelat 187 minuter med Premier League-klubben Manchester United. I november gjorde han comeback efter en knäskada men har sedan mötet med Burnley på annandag jul inte varit med i någon matchtrupp.

i Stockholm.

VM, Sverige–sydkorea, Nizjnij Novgorod.

VM, Tyskland–sverige,

VM, Mexiko–sverige, Jekaterinb­urg.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? SAKNAR NYCKELSPEL­ARE. Robin Olsen och Albin Ekdal saknas i Janne Anderssons nya landslagst­rupp. Båda är skadade.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT SAKNAR NYCKELSPEL­ARE. Robin Olsen och Albin Ekdal saknas i Janne Anderssons nya landslagst­rupp. Båda är skadade.
 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON/TT ?? ”Jag saknar själv landslaget”, sade Zlatan Ibrahimovi­c i mars men förbundska­pten Janne Andersson räknar inte med anfallsstj­ärnan till VM i sommar.
Bild: SÖREN ANDERSSON/TT ”Jag saknar själv landslaget”, sade Zlatan Ibrahimovi­c i mars men förbundska­pten Janne Andersson räknar inte med anfallsstj­ärnan till VM i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden