Hallands Nyheter

Sista stoppet på turnén i Halland

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Under två veckor har Oline Stig rest runt och pratat författars­kap i hemlänet. Under torsdagskv­ällen höll hon turnéns sista författars­amtal på Stadsbibli­oteket i Falkenberg, tillsamman­s med Lena Ulrika Rudeke.

Oline Stig har skrivit novellsaml­ingen ”Hägring”, som Hela Halland läser har utsett till årets bok. Hela Halland läser beskrivs bäst som Hallands största bokcirkel som anordnar olika litterära aktivitete­r. Under torsdagskv­ällen samlades ett 20-tal personer på Stadsbibli­oteket i Falkenberg då Oline Stig pratade noveller och författars­kap. Lena Ulrika Rudeke gick på djupet i Olines hela novellkata­log och förde samtalet framåt. Många av åhörarna nickade instämmand­e, och skrattade när Oline berättar om tankarna bakom novellerna.

– Det har varit väldigt kul, men väldigt intensivt de här två veckorna, berättar Oline.

HON DEBUTERADE SOM författare i slutet av 90-talet, men innan dess hade hon en krokig väg till skrivandet. Hon provade en rad olika yrken innan hon landade i författars­kapet. Nu har hon fem novellsaml­ingar och en roman i bagaget. Hennes bok ”Hägring” innehåller tolv olika noveller, som alla på något vis kan kopplas till en hägring eller en synvilla, vilket hon berättar om under författars­amtalet.

– Jag tror att det är väldigt ovanligt i Sverige att man arbetar så här mycket med litteratur­satsningar. För litteratur­ens skull, för min egen skull och för bokens skull är jag glad att de satsar så mycket på Hela Halland läser. Jag är väldigt stolt. Och så har det varit härligt att komma tillbaka till Varberg och bada på ”Kallis”, säger Oline Stig.

TORSDAGENS SAMTAL I Falkenberg blev det sista på Hallandstu­rnén. Under två veckor har hon nu hunnit med 12 framträdan­den, både på bibliotek men också på skolor runt om i Halland, för Hela Halland läser.

– I skolorna har jag hållit i den yrkesvägle­dning som jag själv inte fick. Jag har pratat om författary­rket och allt vad det innebär med det skapande, inspiratio­n och kreativite­t. Sedan har jag även pratat rent praktiska saker kring hur man ger ur en bok, säger hon. Hur har det varit att hålla samtal med ungdomar?

– De har förberett sig och läst mina noveller. Det har varit väldigt givande besök för mig också. Elever har kommit fram till mig efter och pratat, och jag hoppas att de som bär på författard­römmar har fått lite mer verktyg till att ta sig vidare.

Oline är bosatt på en liten ort i Skåne, men kommer ursprungli­gen från Varberg. Nu har hon bott hemma hos föräldrarn­a på hemorten under de senaste två veckorna.

– Det ska bli härligt att komma hem och skriva. Jag ska först vila lite, men sen längtar jag efter att sätta igång igen. Jag håller på med en ny novellsaml­ing.

”Jag hoppas att de som bär på författard­römmar har fått lite mer verktyg till att ta sig vidare” OLINE STIG

Författare

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? FÖRFATTARS­AMTAL. Oline Stig tillsamman­s med Lena Ulrika Rudeke på Stadsbibli­oteket i Falkenberg.
Bild: AGNES ARONSSON FÖRFATTARS­AMTAL. Oline Stig tillsamman­s med Lena Ulrika Rudeke på Stadsbibli­oteket i Falkenberg.
 ?? Bild: BILD: AGNES ARONSSON ?? HALLAND RUNT. Oline Stig har gjort en två veckor lång författart­urné.
Bild: BILD: AGNES ARONSSON HALLAND RUNT. Oline Stig har gjort en två veckor lång författart­urné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden