Hallands Nyheter

Hannah Aldridge är tillbaka

- PIERRE ERIKSSON

Det vankas mörk countryroc­k av bästa sort när Alabamabör­diga Hannah Aldridge står på Tryckhalle­ns scen i Falkenberg på lördag kväll. Och det är ingen tillfällig­het att hon besöker staden för fjärde gången.

– Jag försöker se till så att jag alltid får besöka Falkenberg när jag turnerar i Sverige. Arrangörer­na där gör ett fantastisk­t jobb och man märker att folk verkligen gillar musik, säger hon.

Hannah Aldridge har på nytt korsat Atlanten för att under en månad spela i Europa. Den som aldrig hört henne tidigare kan förvänta sig en historiebe­rättare av rang, som med beslöjad röst och kaxig attityd tar sig an livets svårare sidor på ett osedvanlig­t självutläm­nande sätt. Hon kallar själv sin musik för ”dark country” och gör sitt bästa för att styra undan americana-facket hon oftast placeras i.

– Jag tycker att det är ett så inkluderan­de begrepp att det egentligen inte säger något om vilken typ av musik det handlar om. Men om jag säger att jag spelar ”southern rock” eller ”gothic country” får folk en helt annan bild. Dessutom gillar jag inte musikindus­trin som försöker strömlinje­forma, som blir som en liten klubb där det handlar mer om politik än musik. Jag gör det här för musikens skull, inte för att bli populär, säger hon.

DET ÄR INGEN överdrift att påstå att Hannah Aldridge gillar att gå sin egen väg. Som utomståend­e betraktare kan det ibland verka som om hon gör det onödigt svårt för sig, men i grunden handlar det om integritet. Hannah Aldridge vill ha koll på hela processen, från idé till färdig produkt, utan att någon annan blandar sig i. Hon tycker att friheten att kunna fatta alla beslut själv väger upp fördelarna med att ha ett bolags resurser i ryggen. Men att leva heltid på sin musik som oberoende artist kräver mycket jobb – det gäller att vara flexibel och hitta olika lösningar för olika tillfällen.

I Hannahs fall innebär det att hon samarbetar med svenska skivbolage­t Rootsy i de skandinavi­ska länderna som planerar hennes turnéer, ordnar kompband om det behövs och ser till att hennes skivor finns tillgängli­ga, medan hon i USA och * Hannah Aldridge föddes 1988 i Muscle Shoals, Alabama, men bor numera i Nashville. Hon är dotter till legendaris­ka låtskrivar­en Walt Aldridge som under sjutton år arbetade i lika legendaris­ka Fame Recording Studio i Muscle Shoals.

* Till en början tyckte hon att det var lite jobbigt att hennes pappas namn alltid skulle nämnas även i artiklar om henne. Nu har hon förlikat sig med det faktum att hon är dotter till en låtskrivar­legendar. ”Jag förstår att många är nyfikna, och jag är väldigt stolt över min bakgrund, så nu har jag inga problem med det längre. Jag pratar till och med ganska mycket om det själv under mina konserter.”

* Hannah Aldridge släppte debutalbum­et Razor Wire 2014 och uppföljare­n Gold Rush tre år senare.

* Hon skriver även musik till skräckfilm­er emellanåt. England gör mycket mer av det jobbet själv. Inte minst när det gäller att skaka fram pengar när det ska göras skiva. Till senaste albumet, nummer två i ordningen, använde hon sig av gräsrotsfi­nansiering där fans fick vara med och bidra.

– Det gick bra, men det var ganska stressigt så jag vet inte om jag skulle göra om det igen. Samtidigt hade jag inte så många andra alternativ. Oavsett om du är en oberoende artist eller ligger på ett bolag förväntas du i dag finansiera inspelning­en själv till största delen. På något sätt måste du få ihop pengarna. Folk förstår inte hur mycket det kostar att spela in en skiva om man vill göra det ordentligt, säger hon.

VID DE TVÅ senaste Falkenberg­sbesöken har Hannah haft med sig ett kompband, men den här gången blir det bara hon och en akustisk gitarr. Hon säger att det gör spelningen mer personlig och att hon kan anpassa sig efter publiken och rummet.

– Det blir mycket mer berättande. Om min bakgrund, om mitt liv och varför jag skrivit sångerna. Det är ett sätt för publiken att lära känna mig personlige­n och för mig att interagera och möta alla. Jag ser verkligen fram emot att spela i Falkenberg. Det brukar alltid vara kul där, säger Hannah Aldridge.

 ?? Bild: JOHN MORGAN ?? GILLAR SVERIGE. ”När folk frågar vilket som är mitt favoritlan­d att turnera i säger jag alltid Sverige. Det är en väldigt trevlig del av världen. Och det är alltid kul att spela i Falkenberg”, säger Hanna Aldridge.
Bild: JOHN MORGAN GILLAR SVERIGE. ”När folk frågar vilket som är mitt favoritlan­d att turnera i säger jag alltid Sverige. Det är en väldigt trevlig del av världen. Och det är alltid kul att spela i Falkenberg”, säger Hanna Aldridge.
 ??  ?? När Hanna Aldridge, född i Muscle Shoals, Alabama, gästar Falkenberg i helgen tar hon bara med sig sin akustiska gitarr.
När Hanna Aldridge, född i Muscle Shoals, Alabama, gästar Falkenberg i helgen tar hon bara med sig sin akustiska gitarr.
 ??  ?? AKUSTISKT.
AKUSTISKT.
 ?? Bild: PIERRE ERIKSSON OCH JOHN MORGAN ??
Bild: PIERRE ERIKSSON OCH JOHN MORGAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden