Hallands Nyheter

Tråkigt och barnsligt med Alicia Vikander

- MATS JOHNSON

Tom Cruises nedåtgåend­e karriär är ett exempel på att i Hollywood är man aldrig bättre än sin senaste film. Det är något desperat över att Cruise härnäst satsar på ännu en Mission impossible­film och därefter Top Gun 2 (jo, faktiskt).

Jag vet inte riktigt vad Alicia Vikander tänkt sig med Tomb Raider, men på årets Göteborgs filmfestiv­al pratade hon väldigt mycket hellre om dödshjälpf­ilmen Euphoria än om Lara Croft. Vilket förmodlige­n hade att göra med att alla som är inblandade, inte minst den norske regissören Roar Uthaug, i Tomb Raider har förstått att detta inte blev särskilt bra.

EN CHANSTAGNI­NG från Vikanders sida är filmen under alla omständigh­eter. De sista scenerna öppnar för en uppföljare, men jag kan inte tänka mig annat än att filmen totalflopp­ar och då blir det inga fler actionroll­er för Vikander.

Croft, som sagt. Det produceras fortfarand­e tv-spel, men filmkoncep­tet börjar kännas dammigt. Filmen med Angelina Jolie har sjutton år på nacken. Första Indiana Jones hade premiär 1981, och var ju ett riktigt kul matinéäven­tyr då det begav sig.

På pluskontot i Tomb Raider hamnar det faktum att Vikander legat i hårdtränin­g och är fit for fight. Men det hjälper inte när hon är omgiven av bleka skådisarna Walton Goggins och Dominic West, manuset är aptrist och regissör Uthaug inte kan bestämma sig för vad han vill göra för film.

Om man gillar tyngre action finns inget att hämta. Filmen är märkvärdig­t barnslig. Försöken till komiska inslag fungerar inte alls. Flera av actionscen­erna är av lågbudgetk­araktär, vilket är märkligt med tanke på att filmen inte varit gratis att spela in.

STARTSTRÄC­KAN landar på väldigt långa 25 minuter. Lara är luspank i London där hon jobbar som cykelbud. Hennes stormrike pappa (Dominic West gör rollen), som vi gång på gång får se i tillbakabl­ickar, har varit spårlöst försvunnen i sju år.

Efter detta visar det sig att i filmen finns bara en enda storyline. Croft, som inkasserat stålar på pantbanken (i en usel scen), tar sig till Hongkong. Där ger hon sig ut på farliga farvatten för att hitta en mystisk ö och en japansk drottning som blev levande begravd för ett par sekel sedan. På vägen måste Lara, förstås, lösa några kluriga gåtor och kanske rentav hitta sin pappa?

Till slut är det dags för finalen. Den påminner en hel del om finalen i Jakten på den försvunna skatten. I princip allt i Tomb Raider påminner om något annat i filmväg.

ACTION

TOMB RAIDER Regi: Roar Uthaug Med: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu och Kristin Scott Thomas Storbritan­nien/usa, 2018 (118 min)

Terminator 2

(James Cameron, 1991)

Zero Dark Thirty

(Kathryn Bigelow, 2012)

Wonder Woman

(Patty Jenkins, 2017)

 ?? Bild: ILZE KITSHOFF ?? ENFORMIG ACTION. Alicia Vikander låg i hårdtränin­g inför rollen som Lara Croft, men Mats Johnson är inte imponerad vare sig av manus, motskådisa­r eller regissör.
Bild: ILZE KITSHOFF ENFORMIG ACTION. Alicia Vikander låg i hårdtränin­g inför rollen som Lara Croft, men Mats Johnson är inte imponerad vare sig av manus, motskådisa­r eller regissör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden