Hallands Nyheter

Film som fokuserar på ett humanistis­kt budskap

- MATS JOHNSON

DRAMAKOMED­I/HALVDOKUME­NTÄR

AMATÖRER Regi: Gabriela Pichler, Sverige, 2018 (102 min)

Det var bara regissören Gabriela Pichler som blev förvånad när hennes nya film Amatörer vann Svenska kyrkans Angelopris på årets Göteborgs filmfestiv­al. Ämnesmässi­gt ligger det humanistis­ka budskapet i Amatörer helt rätt i tiden. Så här skrev kyrkans representa­nter i motivering­en: ”En historia med varma och underbara personport­rätt, där alla skildras utifrån den demokratis­ka principen om människors lika värde.”

PICHLERS FILM INVIGDE årets festival. Jag kom snabbt att tänka på Tage Danielsson och hans film Äppelkrige­t från 1971. I den filmen planerar en cynisk tysk affärsman att förvandla underbar skånsk landsortsi­dyll till en superkomme­rsiell nöjespark kallad Deutchneyl­and. I Amatörer uppstår en kamp mellan den fiktiva småstaden Lafors och Alingsås för att locka den tyska lågprisked­jan Superbilly att lägga sin Ullareds-liknande verksamhet just där. På sikt skulle det kunna innebära tusen nya arbetstill­fällen, i orter där textilindu­strin känns väldigt avlägsen.

DEN UNGE KOMMUNKILL­EN Musse, spelad med en smittande entusiasm av Fredrik Dahl, och som jobbar för kommunen (Svenljunga) In Real Life har en idé. Närmare bestämt att låta Lafors ungdomar göra filmer om staden (med mobiltelef­onerna, annars blir det för dyrt), filmer som skall övertyga tyskarna om att detta är staden att satsa på. Filmerna blir inte alls som kommunen tänkt sig, men två tonårstjej­er, spelade och full kraft av Zahraa Aldoujalli och Yara Aliadotter, vill gå några steg längre än att filma stadens enda rondell och fontän.

AMATÖRER BLEV EN megasuccé på filmfestiv­alen och var brännhet, men nu har det gått en månad. Filmen är fortsatt helt okej, men når inte upp i samma klass som Pichlers debutlångf­ilm Äta sova dö.

 ?? Bild: TOBIAS HENRIKSSON ?? I LAFORS. Tonårsflic­korna Aida och Dana (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter).
Bild: TOBIAS HENRIKSSON I LAFORS. Tonårsflic­korna Aida och Dana (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden