Hallands Nyheter

Yong-ho har hela världens ögon på sig

- MARIA DAVIDSSON/TT SOFIA ERIKSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho besöker Stockholm för möten med utrikesmin­ister Margot Wallström. Det alla undrar är om han har med sig ett officiellt besked om Nordkoreas ledare Kim Jong-un är beredd att träffa USA:S president Donald Trump.

Den nordkorean­ske utrikesmin­istern har hela världens ögon på sig när han landar på Arlanda på torsdagsef­termiddage­n. Besöket är ännu ett steg i den senaste tidens intensiva diplomatis­ka aktivitete­r kring Nordkorea. Att han reser just till Stockholm beror på den särskilda roll Sverige har som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatis­k representa­tion i Pyongyang.

PÅ DAGORDNING­EN FÖR Ri Yong-ho och hans fyra man starka delegation står överläggni­ngar i två dagar med Margot Wallström (S) och bland andra kabinettss­ekreterare Annika Söder och riksdagsle­damot Kent Härstedt, med mångåriga kontakter med Nordkorea.

Mötet är helt inriktat på situatione­n på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som ändå sker i relationer­na.

–Om det är så att huvudaktör­erna vill att Sverige ska spela en roll, facilitera, vara forum eller en länk eller vad det kan vara, så är vi beredda att göra det, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

– Det här är en sådan oerhört viktig fråga. Vi är ett militärt alliansfri­tt land och har en lång närvaro i Nordkorea och med det förtroende som vi har så tror vi att vi kan spela en roll, men det måste vara huvudaktör­erna som bestämmer i så fall vilken roll Sverige ska ha.

MED HUVUDAKTÖR­ERNA menar Löfven Nordkorea, Sydkorea, USA, Japan och Kina.

– Vi ska inte vara naiva och tro att det är Sverige som löser de här problemen, säger Löfven.

Enligt uppgift till TT har alla tunga aktörer varit delaktiga i förberedel­serna av Sverigemöt­et. Dagordning­en är välfylld och ska innehålla ”en diger lista på stort och smått”.

Bland annat kommer ett eventuellt toppmöte mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un att finnas med i diskussion­erna. Men enligt TT:S källor väntas inga beslut om när och var ett sådant historiskt möte kan ske.

ÄN SÅ LÄNGE har Nordkorea inte gett något officiellt svar på hur man ställer sig till ett toppmöte. Många är därför intressera­de av om den nordkorean­ske utrikesmin­istern kan bryta tystnaden och ge mer besked när han är i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden