Hallands Nyheter

Regeringen beklagar Nordeas flyttbeslu­t

- JOAKIM GOKSÖR/TT LARS PEDERSEN/TT

En stor majoritet av Nordeas ägare ställde sig när det kom till kritan bakom förslaget om att flytta storbanken­s huvudkonto­r till Helsingfor­s. Regeringen beklagar flyttbeslu­tet.

Förslaget fick stöd av nästan 97 procent av rösterna på bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm. Med grönt ljus från ägarna återstår nu bara tillstånd från Europeiska centralban­ken (ECB) och klartecken från nordiska finansmynd­igheter för att flytten ska bli av. Planen är att flyttlasse­t går i oktober i år.

Och det vore dumt att vänta, enligt Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Skulle det dröja till 2019 måste en stor del av de svenska resolution­savgiftern­a för banker i Sverige, som Nordea vill undkomma med flytten, betalas.

– Tyvärr är det så att det förslag som den svenska regeringen ställt om resolution­savgiften har en mycket egendomlig tidsprofil. De tänker nämligen ta en mycket stor del av avgifterna just under 2019, säger Wahlroos.

Förslaget om att flytta Nordeas huvudkonto­r utomlands började diskuteras på allvar i fjol, sedan den rödgröna regeringen höjt resolution­savgiften på svenska banker och även lagt fram ett sedan tillbakadr­aget förslag om en bankskatt.

Men inom Nordea har diskussion­en pågått ännu längre – enligt Wahlroos sedan Nordea gjorde om sina dotterbola­g i Danmark, Finland och Norge till filialer till det svenska moderbolag­et.

SYFTET MED FLYTTEN är enligt Nordeas vd Casper von Koskull i första hand att banken ska omfattas av EU:S bankunion, vilket antas ge ett stabilare och mer förutsägba­rt regelverk och samma spelregler som stora europeiska konkurrent­er har.

FINANSMARK­NADS- OCH konsumentm­inister Per Bolund (MP) beklagar Nordeas flyttbeslu­t.

– Samtidigt ska man inte överdramat­isera det här beslutet. Det handlar om ett ganska litet antal tjänster som flyttar. Den största delen av Nordeas verksamhet kommer även fortsättni­ngsvis att vara i Sverige.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? FINLANDSFL­YTT. Björn Wahlroos, Nordeas styrelseor­dförande, talar med medier efter bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT FINLANDSFL­YTT. Björn Wahlroos, Nordeas styrelseor­dförande, talar med medier efter bankens årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden