Hallands Nyheter

2,2 miljarder mot segregatio­n

- PETER WALLBERG/TT

Regeringen vill fördela 2,2 miljarder årligen till 32 kommuner för att bekämpa segregatio­n. Alla de 32 kommunerna har problem med så kallade utsatta områden.

Regeringen kom i höstas överens med Vänsterpar­tiet om en långsiktig satsning mot segregatio­n på nästan 20 miljarder på tio år.

Vid en pressträff i Linköping presentera­de regeringen hur pengarna ska fördelas.

– I kampen mot brottsligh­eten behövs snabba och kompromiss­lösa insatser. Gängbrotts­ligheten har ingen plats i Sverige, säger statsminis­ter Stefan Löfven.

– Men vi måste vara lika kompromiss­lösa mot brottens orsaker.

De 32 kommunerna har områden som kraftigt avviker negativt från rikssnitte­t när det gäller arbetslösh­et, sysselsätt­ningsgrad, utbildning­snivå och valdeltaga­nde. Till exempel är arbetslösh­etssnittet i områdena tio procent jämfört med 4,3 procent i riket. Andelen lågutbilda­de är 28 procent jämfört med 14,2 procent i riket.

De kommunerna får nu ansöka om att få ta del av miljardern­a för insatser mot segregatio­n.

Bland kommunerna finns storstäder, men även mindre städer som Borlänge, Gävle, Filipstad, Katrinehol­m, Perstorp och Trollhätta­n.

– Kommunerna vi valt ut har områden med väldigt stora klyftor, säger Ibrahim Baylan (S), minister med ansvar för utsatta områden.

Han påpekar att pengarna ska användas till långsiktig­a insatser, inte kortsiktig­a projekt. Det kan till exempel handla om trygghetså­tgärder som övervaknin­gskameror, trygghetsv­akter och bättre belysning, men även sociala insatser. Det är kommunerna som själva ska avgöra vilka åtgärder som har mest effekt.

”Kommunerna vi valt ut har områden med väldigt stora klyftor.”

IBRAHIM BAYLAN (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden