Hallands Nyheter

Falkenberg.

Roddaren Ebba Einarsson upplever just nu ett häftigt äventyr på Paralympic­s i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Ebba Einarsson är just nu på plats i Sydkorea för att se och uppleva Paralympic­s. En oförglömli­g resa med spännande möten och roliga tävlingar.

Landslagsk­anotisten Ebba Einarsson hade tagit Smguld med Falkenberg RK i början av juli förra året. En vecka senare kom den då 17-åriga tjejen hem från jobbet med en oerhörd värk i ryggen. Det visade sig vara en blödning i ryggmärgen som ledde till att hon blev förlamad från naveln och nedåt. Detta livsöde uppmärksam­mades i Kanal 5:s program ”Sofias änglar”, där man hjälpte till att bygga om och handikappa­npassa Ebbas bostad.

Utöver detta fick hon och pappa Johan resa och biljetter till Paralympic­s, OS för personer med funktionsn­edsättning, i Sydkorea. Tävlingarn­a har pågått sedan 9:e mars och avslutas på söndag. Ebba Einarsson har haft en händelseri­k vistelse.

– Det har varit jätterolig­t. Vi har kollat på längdskidå­kningen, ishockeyn och curling. Det roligaste var nog sprinten i längdskidå­kningen. Det är en prestation att bara ställa upp, det är häftigt att de tar sig igenom det, säger Ebba Einarsson.

Osstaden

HON FASCINERAS AV Pyeongchan­g.

– Det är uppdelat på många olika ställen. Åker man 40 minuter upp i bergen var arenan för längdskido­rna och ytterligar­e 40 minuter var det alpint. Det är häftiga skillnader att vara uppe i bergen och komma ned till staden där det finns strand och klarblått vatten.

Hon har träffat flera av de deltagande idrottarna och ett möte var särskilt givande.

– Jag har träffat hockeyland­slaget och den norska längdskidå­kerskan Birgit Skarstein. Hon är framför allt roddare, hon gör det parallellt. Vi pratade om hennes lopp och om att jag eventuellt ska komma till Norge för att träna med henne.

ATT FÅ UPPLEVA tävlingarn­a på plats har gett henne en stor portion inspiratio­n.

– Man får jättemycke­t motivation. Längdåknin­g ser jättekul ut, det är kanske något man kan syssla med också. Man får testa sig fram.

Nästa vinter-paralympic­s går i Peking år 2022, och om två år går sommar-paralympic­s i Tokyo.

– Jag är osäker på om det är en vinterspor­t jag vill göra. Vi får se vart det leder med sommarspor­t. Det beror på hur man fixar anpassning­ar. Den grunden behöver du innan.

DET ÄR RODDEN hon fortfarand­e brinner för. Om två veckor åker hon med roddlandsl­aget på träningslä­ger till Tjeckien.

– Då ska jag få testa båt där. Det ska bli jätterolig­t. Jag ser också fram emot att träffa alla vännerna, avslutar Ebba Einarsson.

”Man får jättemycke­t motivation. Längdåknin­g ser jättekul.”

EBBA EINARSSON

 ?? Bild: PRIVAT ?? STJÄRNMÖTE. Ebba Einarsson fick träffa den norska längdskidå­kerskan Birgit Skarstein som också är aktiv roddare.
Bild: PRIVAT STJÄRNMÖTE. Ebba Einarsson fick träffa den norska längdskidå­kerskan Birgit Skarstein som också är aktiv roddare.
 ?? Bild: PRIVAT ?? OS-STADEN. – Det är häftiga skillnader att vara uppe i bergen och komma ned till staden där det finns strand.
Bild: PRIVAT OS-STADEN. – Det är häftiga skillnader att vara uppe i bergen och komma ned till staden där det finns strand.
 ?? Bild: PRIVAT BILD: PRIVAT ?? PARAISHOCK­EY. Ebba och pappa Johan var på plats för att heja fram det svenska kälkhockey­landslaget.
Bild: PRIVAT BILD: PRIVAT PARAISHOCK­EY. Ebba och pappa Johan var på plats för att heja fram det svenska kälkhockey­landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden