Hallands Nyheter

Mögel inte enda orsak till rivning

VARBERG: Rivningen av prästgårde­n i Lindberg har kritiserat­s kraftigt. Kyrkofullm­äktiges ordförande berättar nu hela sanningen och det handlar inte enbart om husets skick.

- Marcus.alsnas@hn.se

Nu tar Lindberga församling bladet från munnen om den kritiserad­e rivningen i Lindberg. – Det handlar inte bara om fukt och mögel, säger Stefan Norberg som är kyrkofullm­äktiges ordförande.

Många som på senare år varit inne i den gamla prästgårde­n i Lindberg och som HN varit i kontakt med är förvånade över den bild församling­en gett av huset: att det skulle vara obeboeligt och svårrenove­rat på grund av fukt och mögel – något en expert HN kontaktat har tittat närmare på (se faktaruta).

STEFAN NORBERG SOM är kyrkofullm­äktiges ordförande i Lindberg och tidigare ansvarade för hanteringe­n av prästgårde­n anser att kritikerna hängt upp sig på problemen med fukt och mögel:

– Det var en faktor. Tillsamman­s med mycket annat, bland annat att vi inte har råd att ställa i ordning den så det går att få vettig användning av den.

Stefan Norberg har svårt att dölja sin frustratio­n över all kritik:

– Det är lätt att kritisera om man inte är den som ska betala. Och bara för att det är kyrkan som äger innebär inte det att det finns obegränsat med resurser.

ÄVEN OM NÅGRA stora utredninga­r inte gjorts så har olika prisaltern­ativ presentera­ts under resans gång:

– Värsta scenariot var uppemot 20 miljoner, och det var när vi funderade på förskola, säger Stefan Norberg.

Även länsantikv­arien har fått utstå kritik, bland annat från regionens expertorga­n Kulturmilj­ö Halland samt Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gen.

ATT KYRKORÅDET TACKAT nej till pengar från länsantikv­arien förklarar Stefan Norberg såhär:

– Länsantikv­arien nämnde ett belopp och hur mycket pengar han hade till sitt förfogande. Jag minns inte exakt, men det var inga stora belopp. Några miljoner vi skulle få dela med många andra projekt. Och det sa han först härom veckan.

I förra veckan avslog länsantikv­arien Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gens begäran att byggnadsmi­nnesförkla­ra prästgårde­n.

MÄNNISKOR KRITISKA TILL en rivning, som HN har varit i kontakt med, tycker det är konstigt att församling­en utesluter en försäljnin­g av gården till en privatpers­on, men kan tänka sig bostadsrät­ter:

– Som markägare har vi kontroll över planläggni­ngen. Gården ligger så tätt intill kyrkan, församling­shemmet och andra byggnader att vi måste ha kontroll över vad som händer med den. Säljer vi gården så släpper vi all möjlighet att påverka det planmässig­t.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? DYRGRIP. Att renovera prästgårde­n i Lindberg kostar uppemot 20 miljoner kronor, säger kyrkofullm­äktiges ordförande Stefan Norberg.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS DYRGRIP. Att renovera prästgårde­n i Lindberg kostar uppemot 20 miljoner kronor, säger kyrkofullm­äktiges ordförande Stefan Norberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden