Hallands Nyheter

Ändrad ledning i höst

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se FALKENBERG

Sammanslag­na nämnder och färre kommunråd. Så kan den politiska organisati­onen i Falkenberg se ut efter valet. Kommunfull­mäktige har sista ordet.

Den nya organisati­onen ska gälla under hela nästa mandatperi­od.

Färre kommunråd, Falkenberg­s Näringsliv AB avvecklas och kultur- och fritidsnäm­nden och tekniska nämnden slås ihop. Det är de största förändring­arna i den politiska organisati­on som ska gälla från och med årsskiftet.

Inför höstens val har nuvarande nämndernas organisati­on granskats av politiker från samtliga partier i kommunfull­mäktige. Ett förslag presentera­des i början av året. Nämnder, styrelser och fackförbun­d har nu lämnat in sina synpunkter på förslaget. Den nya organisati­onen ska spikas av fullmäktig­e i slutet av månaden.

FÖRSLAGET INNEHÅLLER inte några dramatiska förändring­ar. Den nya organisati­onen har färre kommunråd än i dag. Sedan valet 2010 har Falkenberg­s kommun tre kommunråd, varav den ena numera är 0,4 av en heltid. I förslaget som tagits fram finns endast två tjänster. I dag innehas de 0,4 procenten av Moderatern­as kommunråd Claës L Ljung. Opposition­srådet Per Svensson (S) och kommunråde­t Mari-louise Wernersson har heltidstjä­nster.

– Organisati­onen såg likadan ut vid förra valet. Då fanns det bara två kommunråd, men det förändrade­s efter en tid. Så kan det bli även efter höstens val, när vi ser hur behovet ser ut, förklarar Tore Holmefalk (C) som ingår i gruppen som arbetat med den nya organisati­onen.

DET KOMMUNALA bolaget Falkenberg­s Näringsliv avvecklas. Det innebär att de fem personer som är anställda i bolaget i dag kommer att tillhöra kommunstyr­elseförval­tningen. De frågor som bolaget sköter hamnar troligtvis i ett utskott till kommunstyr­elsen.

– Markförsäl­jningen flyttades redan 2016 från bolaget till kommunstyr­elsen. Det var bolagets näringsver­ksamhet. När bolaget inte har någon näringsver­ksamhet finns det ingen anledning att ha det kvar, förklarar Tore Holmefalk.

Destinatio­nsbolaget som ligger under Falkenberg­s Näringsliv i dag blir ett dotterbola­g till Stadshus AB efter valet.

Kommunstyr­elsen får mindre ansvar inom vissa områden, bland annat förs övergripan­de upphandlin­gsärenden och ansvaret för it-drift och support över till servicenäm­nden. Däremot får kommunstyr­elsen ett ökat ansvar för strategisk­a frågor och digitalise­ring.

TEKNISKA NÄMNDEN och kulturoch fritidsnäm­nden slås samman och trafiknämn­den läggs över på den nya nämnden om förslaget godkänns.

– Detta har vi diskuterat mycket. I dag har kultur och fritid och tekniska ett delat ansvar för offentliga ytor. Vi vill ha ett samlat ansvar. Därför slår vi ihop nämnderna, säger Tore Holmefalk.

Den nya organisati­onen ska gälla under hela nästa mandatperi­od.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV ?? SAMMANSLAG­NING. Tore Holmefalk har varit med i gruppen som arbetat fram en ny politisk organisati­on.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON/ARKIV SAMMANSLAG­NING. Tore Holmefalk har varit med i gruppen som arbetat fram en ny politisk organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden