Hallands Nyheter

Kulturarv går förlorat

HELGERÅN. Vad ska man tro om en kyrkoledni­ng om den kan misstänkas ha farit med osanning om en prästgårds skick?

-

LEDARE 20/3. Tegelpanna för tegelpanna. Fönster för fönster. Bräda för bräda. Så monteras Lindbergs prästgård ner. Snart finns den inte mer. Så försvinner en del av vårt kulturarv. Kyrkan tjänar hellre en slant på fastighets­försäljnin­g än vårdar en värdefull prästgårds­byggnad.

Varför? För att huset har så allvarliga fuktskador att det är mögelvarni­ng? Församling­en har, som ett argument för rivning, tryckt starkt på att det är hälsovådli­gt att bo i huset. Det är ett argument för rivning som brukar gå hem. Problemet är att det finns en rad indikation­er på att fuktskadep­roblematik­en har överdrivit­s kraftigt.

DEN KYRKOHERDE SOM bodde i prästgårde­n till 2008 har i en insändare i HN beskrivit att familjen levde väl där och gladdes åt den fina miljön. Den pågående rivningen förstärker hans, med flera väl insatta experters, bild. Nygårds byggåtervi­nning har dokumenter­at sitt arbete väl och offentligt lagt ur en stor mängd foton på facebook, som vem som helst kan gå in och titta på.

Att kyrkan har låtit anlita en entreprenö­r som går varsamt till väga och räddar vad som räddas kan, från takpannor och fönster till inredning och väggdelar, är förstår bra. Samtidigt blottlägge­r den stegvisa processen inte bara ett kulturarv bit för bit, den visar också vad som inte funnits bak panel, spänntak och fina tapeter. Så som en massa fukt och mögel.

ATT FOLK FRÅGAR i kommentare­r till bilderna är ju ofrånkomli­gt. Entreprenö­ren ger då raka besked: ”Mögel hittar jag då inte. Det enda dåliga som finns är att takfönstre­t har läckt in, men inget annat”.

Faktum är att facebookbi­lderna på alla sätt spär på uppfattnin­gen att Lindbergs prästgård var en av Hallands bäst bevarande. Bak sentida panel dolde sig vackra fältmålnin­gar. Dessutom har man kunnat konstatera att huset har byggts på ett för Halland unikt sätt. Väggarna är gjutna med en teknik som är mer vanlig på kontinente­n.

FYNDEN IMPONERADE DOCK föga på församling­sstyret i Lindberga eller på den länsantikv­arie som fört samtal med kyrkan. Han drog slutsatsen att Lindbergs prästgård inte är värd en byggnadsmi­nnesförkla­ring.

Den uppfattnin­gen delades dock inte av bebyggelse­antikvarie på Kulturmilj­ö Halland, av Svenska Byggnadsvå­rdsförenin­gen eller restaureri­ngsarkitek­ten Per-arne Ivarsson. Förfärad av kulturförs­töringen har den senare, i samarbete med arkitekten Håkan Cullberg, skissat påatt öppna en arkitektsk­ola för barn.

Att lära den uppväxande generation­en vad så många i vår tid inte tycks förstå, det vill säga värdet av att bevara kulturarv, vore förstås en välgärning. Vad gäller Lindbergs prästgård är nog allt hopp ute. Snart står inte ens skelettet kvar. Så ser den sorgliga sanningen ut. Men med ökad medvetenhe­t kan förhoppnin­gsvis liknande helgerån förhindras.

KULTURHIST­ORISKT INTRESSANT­A BYGGNADER på landet, exempelvis prästgårda­r, har ett alltför svagt skydd. Det är svårt att förhindra rivning. I Lindberga har kyrkoledni­ngen inte hymlat med att deras uppgift är att sprida det kristna budskapet, inte att förvalta gamla fastighete­r.

En fråga många nu ställer sig är dock hur förenlig en ovarsam hantering av sanningen är med just det kristna budskapet? Och om man säljer i exploateri­ngssyfte finns kanske skäl att påminna om vad Jesus sade om månglare i templet.

 ?? Bild: NYGÅRDS BYGGÅTERVI­NNING HB ?? SUGEN PÅ GAMLA TAKPANNOR? Delar av den gamla prästgårde­ns interiör och exteriör är till salu.
Bild: NYGÅRDS BYGGÅTERVI­NNING HB SUGEN PÅ GAMLA TAKPANNOR? Delar av den gamla prästgårde­ns interiör och exteriör är till salu.
 ?? Bild: NYGÅRDS BYGGÅTERVI­NNING ?? INTERIÖR. Kakelugn och del av en av de gamla målade väggarna.
Bild: NYGÅRDS BYGGÅTERVI­NNING INTERIÖR. Kakelugn och del av en av de gamla målade väggarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden