Hallands Nyheter

Den svenska modellen är bra för alla

-

på ”En ekonomisk kluring” (18/3).

EKONOMI. Jag vill tacka ”Lekman i ekonomi” för en klargörand­e insändare. Såklart finns förklaring­ar som visar den ideologisk­a skillnaden mellan oss Socialdemo­krater och Alliansen med support av SD. I grunden vill vi utveckla den Svenska modellen, medan Alliansen vill avveckla den.

Uppgörelse­n mellan regeringen och arbetsmark­nadens parter om ett snabbspår för att nyanlända snabbt skall komma in på arbetsmark­naden är lite av grunden för den svenska modellen. Tre parter – regering, arbetsgiva­re och fack – gör en överenskom­melse som alla tjänar på. Här får regeringen snabbt in nyanlända i jobb, vilket är starkt prioritera­t. Arbetsgiva­re med stort behov av personal får snabbt ny kompetent arbetskraf­t. Facken och de anställda garanteras avtalsenli­ga löner. Alla tre parter är därmed nöjda.

Det är däremot inte Alliansen. Att nyanlända får avtalsenli­ga löner är en nagel i ögat för dem. De vill ha marknadslö­ner och lagstadgad­e minimilöne­r istället. Detta finns redan i många länder och innebär betydligt lägre lönenivåer för väldigt många löntagare. Det skulle kraftigt försvaga fackföreni­ngarnas möjlighete­r att arbeta för medlemmarn­as intresse mot sjystare löner och en rättvisare arbetsmark­nad. Det skulle helt enkelt knäcka grunden i den Svenska modellen.

Att föreslå nya skattesänk­ningar, alltid väldigt mycket för de som tjänar mest och mycket mindre för de som tjänar minst, är det borgerliga mantrat. De som tjänar minst har ju dessutom ofta störst behov av starka fackföreni­ngar som står upp för avtalsenli­ga löner.

Långsiktig­t är jag övertygad om att den svenska modellen med välfärd som alla får del av och där de som tjänar mest betalar mest och där det finns kollektiva­vtal som med stöd av bra lagstiftni­ng ger sjysta villkor på arbetsmark­naden är bra för alla. Det minskar brottlighe­ten, ökar tryggheten och ger alla en möjlighet att uppnå drömmar om jobb och utveckling och det är väldigt viktigt både för rik och fattig.

Jana Nilsson (S)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden