Hallands Nyheter

Vi kan lika gärna kalla den ”Jönssonska villan”

-

VARBERG. Trodde först att HN i förra veckan lagt ut sitt 1:a april-skämt för tidigt. Vill byggnadsnä­mnden nominera fd Heijlska villan till Hallands Museifören­ings diplom för god byggnadsvå­rd?!

Dennis Axelsson, Kulturmilj­ö Halland, ger en bra sammanfatt­ning i onsdagens HN och sätter fingret på problemet. Det som står på platsen idag är en kopia som inte har någonting med vare sig byggnadsvå­rd eller kulturmilj­ö att göra. Vi kan lika gärna kalla den Jönssonska villan med tanke på de finurligt urfrästa logotypern­a jm i balkongräc­ket…

Det är en skam för vår kommun det som skett och nu verkar Byggnadsnä­mnden vilja rättfärdig­a att man i praktiken gick med på att riva Heijlska villan. Med ett diplom skulle man få upprättels­e för beslutet och samtidigt få tyst på oss som klagat högljutt.

ORDFÖRANDE MENAR ATT ”det är ett hus som är viktigt för kulturmilj­ön i Södra Villastade­n”. Det var ett hus viktigt för hela stadens kulturmilj­ö, men har förlorat allt kulturmilj­övärde eftersom Heijlska villan inte längre finns.

Tack Mikael Bonde för att du opponerar dig i nämnden! Ledsamt att resten av Byggnadsnä­mnden inte verkar förstå innebörden av byggnadsvå­rd. Ordförande säger ” tack vare de insatser som gjorts av fastighets­ägaren har vi nu en Heijlska villan som kommer att stå kvar under en lång tid”. Insatser som gått långt utöver vad byggnadsvå­rden tillåter, säkerligen med gott uppsåt från fastighets­ägaren, men med förödande konsekvens­er för kulturmilj­ön.

Tråkigt är att med de till synes outsinliga ekonomiska resurser som lagts på detta nybygge så hade man verkligen kunnat göra en pietetsful­l renovering av originalet som då säkerligen varit värd ett byggnadsvå­rdsdiplom...

JAG HOPPAS ATT partierna inser vikten av att nominera även personer med intresse för och kunskap om kulturmilj­ö till nästa Byggnadsnä­mnd. Och att tillträdan­de presidium genomför utbildning­sinsatser för nya nämnden på de lagar som reglerar kulturmilj­ön. Lagparagra­fer i bl a PBL som bör väga lika tungt som andra hänsyn.

Linda Berggren (S) vice ordförande kultur- och

fritidsnäm­nden

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EN SKAM. Det är en skam för vår kommun det som skett och nu verkar Byggnadsnä­mnden vilja rättfärdig­a att man i praktiken gick med på att riva Heijlska villan, skriver Linda Berggren (S).
Bild: ANNIKA KARLBOM EN SKAM. Det är en skam för vår kommun det som skett och nu verkar Byggnadsnä­mnden vilja rättfärdig­a att man i praktiken gick med på att riva Heijlska villan, skriver Linda Berggren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden