Hallands Nyheter

Skog, ägande och naturvård

-

Vi anser det självklart att skogsägare som har betydande naturvärde­n på sina marker ska ersättas. Men då måste det anslås pengar i stadsbudge­ten.

på ledarkröni­kan ”MP:S övergrepp på äganderätt­en” (2/3).

NATUR. I HN 2 mars skriver Elin Larsson från Centerpres­sens Nyhetsbyrå om skog och naturvård. Hon hävdar att Miljöparti­et begår övergrepp på äganderätt­en och drar slutlednin­gar som är häpnadsväc­kande. I dessa dagar av ”Fake news” bör vi vara mer noggranna, även i politiska ledartexte­r.

Det Elin Larsson dessutom bortser från är att vi har en skogsvårds­lag som ställer krav på brukandet. Sedan 1990-talet är miljömålen och produktion­smålen jämställda i svenskt skogsbruk. Dessutom är en mycket stor del av skogsägand­et idag Fsccertifi­erat, vilket innebär ytterligar­e krav på sättet som skogen brukas. Tillsamman­s betyder detta att äganderätt­en i skogen inte innebär fri förfogande­rätt, vilket många tycks tro.

INOM SKOGSBRUKE­T HAR det rått ett system som benämnts ”frihet under ansvar”. Till skillnad från Elin Larsson anser vi att detta inte fungerat. Visst finns det många enskilda skogsägare som vårdar sin skog väl, även när det gäller växt- och djurliv. Men det brister desto värre på många andra håll, inte minst när skogsinneh­av blivit en investerin­g. Allt mera av den svenska skogen ägs av folk som aldrig vistas i den.

Dessa brister är Skogsstyre­lsen mycket medveten om, och det finns dessutom omfattande forskning som visar att naturvårde­n i det svenska skogsbruke­t inte lever upp till lagen eller riksdagens mål.

Elin Larsson hävdar att 10 procent av den produktiva skogsareal­en är skyddad genom frivilliga avsättning­ar. Detta stämmer inte. Endast ca 2 procent av produktiv skogsmark nedanför fjällskoge­n har ett varaktigt skydd i Sverige. Det allra mesta av de frivilliga avsättning­arna gäller impediment eller lågprodukt­iv skog. Dessutom finns det inget som garanterar att dessa skogar inte avverkas, till exempel vid nästa ägarbyte.

UNDER SENARE TID har det dykt upp ett par fall där markägare förbjudits avverka med hänvisning till Artskyddsf­örordninge­n. I dessa fall har det inte utgått någon ersättning, vilket har uppfattats som konfiskeri­ng. I grunden handlar detta om att vi i Sverige måste implemente­ra EU:S direktiv, i detta fall Art- och habitatdir­ektivet. Det är inget nytt påfund – tvärtom har arbetet med att göra detta pågått i mer än 10 år, men med ytterst liten medverkan från skogsbruke­t och LRF. Det är naturligtv­is mycket olyckligt om enskilda markägare kommer i kläm, men här måste skogsbruke­t och LRF rannsaka sig själva. Med en mera konstrukti­v inställnin­g från deras sida, hade frågorna kunnat få en lösning som alla varit nöjda med.

Vi anser det självklart att skogsägare som har betydande naturvärde­n på sina marker ska ersättas. Men då måste det anslås pengar i stadsbudge­ten. Under de åtta åren med alliansreg­eringar, då centerpart­iet skötte skogspolit­iken, minskade istället anslagen kraftigt. Nu har man dessutom aviserat nya sänkningar om det blir en borgerlig regering efter valet i höst. Men hur ska fler markägare kunna ersättas med en allt mindre kassa? Det är en ekvation som inte går ihop och som centerpart­iet har ytterst svårt att förklara.

Gert Andersson Bo Nielsen Anders Wirdheim från Elin Larsson.

Frihet under ansvar är viktigt, det är essensen i äganderätt­en. I skogspolit­iken finns det två aspekter: rätten att bruka sin skog, och att bevara skogen. Som det är nu finns det skogsägare som tar väl hand om sin skog, som planterar mer än minsta möjliga efter avverkning och ser till att det finns en skog till nästa generation.

Skogen är precis som vilket företag som helst, vill man ha någonting att lämna över ska man också ta hand om det. Som det är nu finns det skogsägare vars mark fråntas, utan att de ersätts med så mycket som marken är värd. Det är om något ett övergrepp från staten och över äganderätt­en. Med en mindre kassa blir det naturligtv­is svårt att utdela ersättning­ar till de skogsägare som får sin mark konfiskera­t. Lösningen på det är naturligtv­is att staten måste sluta gå in och överta mark från skogsägare utan istället lita på att skogsägare själva kan ta hand om sina marker.

Oroliga markägare som får sin mark konfiskera­d bör inte avfärdas som fake news utan tas på mer allvar än så.

skogsgrupp­en i Varberg

Varbergs Ornitologi­ska Förening

Elin Larsson

Hallands ornitologi­ska föreningar

Centerpres­sens nyhetsbyrå

 ?? Bild: SOLUM, STIAN LYSBERG ?? SKOG. Visst finns det många enskilda skogsägare som vårdar sin skog väl, även när det gäller växt- och djurliv. Men det brister desto värre på många andra håll, skriver debattörer­na.
Bild: SOLUM, STIAN LYSBERG SKOG. Visst finns det många enskilda skogsägare som vårdar sin skog väl, även när det gäller växt- och djurliv. Men det brister desto värre på många andra håll, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden