Hallands Nyheter

Ventilo får pris av kommunen

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kommunens byggnadspr­is 2017 går till företagsho­tellet Ventilo på Birger Svenssons väg.

”Ventilohus­et har med en modern arkitektur i form och material på ett lekfullt sätt bidragit till att sätta tonen i omvandling­sområdet utmed Birger Svenssons väg.” Så står det i motivering­en till priset.

Och företagsho­tellet ligger verkligen i ett område som är under förvandlin­g. Ventilohus­et ska få ett syskon som är under uppförande just nu och senare under året startar HSB sitt bygge i kvarteret. Dessutom ska kommunen omvandla Birger Svenssons väg till en gata av stadskarak­tär.

JURYN SOM BESTÅR av bland andra stadsarkit­ekt Maria Söderlund och Åke Bendix från Varbergs Fastighets­ägarföreni­ng gillar också hu-

”Det är fantastisk­t roligt, jätteskoj!” MATS RYDHOLM Ventilo och Maleryd Fastighete­r

sets höga miljöambit­ioner. Ventilohus­et är energieffe­ktivt och därför certifiera­t enligt Green Building.

Ventilohus­et ägs av bland andra Maleryd Fastighete­r, Mats Nilsson och familjerna Wulker. Huset är ritat av Wingårdh Arkitektko­ntor.

– De jobbar i team så det är flera som jobbat med huset. Gert Wingårdh har varit med lite i processen också, berättar Mats Rydholm från Maleryd Fastighete­r.

– Jag är inspirerad av Varbergs vision om att blir den kreativa mittpunkte­n och då får man försöka bli det också. Därför anlitade vi dem som arkitekter. Vi gav arkitekten ganska fria tyglar.

ÅF OCH WÄSTBYGG hör till de större hyresgäste­rna men huset hyser också många mindre företag.

– Vi kallar det för det kreativa kontoret och vi har försökt hitta hyresgäste­r som har många möten. Vi har ett socialt hållbarhet­stänk. Hur känns det att prisas?

– Det är fantastisk­t roligt, jätteskoj! Just att man uppmärksam­mar att man bygger lite annorlunda och vågar ta ut svängarna med den kreativa mittpunkte­n – det känns riktigt roligt, säger Mats Rydholm.

Priset delas ut under fullmäktig­es möte i kväll den 20 mars.

 ??  ?? PRISAS. Ventilohus­et har adress Birger Svenssons väg.
PRISAS. Ventilohus­et har adress Birger Svenssons väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden