Hallands Nyheter

Ovanliga fenomenet passerade Varberg

- VARBERG CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Hobbyfotog­rafen Henrik Drake susade ut med kameran och fick det ovanliga fenomenet på bild. – När jag tog bilden kände jag att det här händer bara en gång i livet.

Strax före klockan 22 på söndagskvä­llen hade Henrik Drake från Varberg lagt sig i sängen när han fick en avisering i mobilen. Appen i telefonen flaggade för ett norrsken uppe i Bohuslän och det var på väg söderut.

– Grejen med norrsken är ju att de kommer och går lite så när jag såg detta hoppade jag ur sängen, tog med mig kameran och körde ut mot Södra Näs, säger Henrik Drake.

– Jag har sett det en gång tidigare i Skene men aldrig tidigare i Varbergs kommun. Och det är inte så vanligt att man ser det här nere samtidigt som det brukar vara väldigt svårt att få på bild.

HENRIK, SOM ÄR hobbyfotog­raf med inriktning på landskapsm­otiv, fick dessutom full pott i förutsättn­ingar.

– När man står där jag stod och fotar in mot stan finns det en risk att ljuset från staden förstör men norrskenet var riktigt starkt. Dessutom var inte månen uppe, vilket annars också kan förstöra, och det var i stort sett molnfritt. 95 procent av gångerna annars om det kommer ett norrsken här nere är det alltid molnigt eller regnar, säger Henrik. Det var en riktig jackpott med andra ord?

– Ja det kan man lugnt säga. Det dröjer innan man kan ta en sådan bild igen och en halvtimme senare var det borta. Nu kan det dröja en månad eller kanske flera år innan vi ser det här nere igen.

Henrik följde sedan skenet bort till Subbe fyr där det redan då nästan var för svagt att se.

– NORRSKEN BRUKAR ligga långt upp på jordklotet och i Norrland exempelvis ser man de på mycket närmare håll. Här nere i söder brukar man se de på håll som en båge.

Christoffe­r Hallgren är metrolog på Foreca och bekräftar att det är ovanligt med norrsken så här långt söderut.

– DET BRUKAR väl hända någon gång per säsong när solaktivit­eten är hög och vädret är klart. Men bäst chanser har man ju annars om man tittar norrut i landet. Så han hade tur som fick se det så bra som han gjorde.

 ?? Bild: HENRIK DRAKE ?? JACKPOTT. Förutsättn­ingarna för att fotografer­a var perfekta när varken månen eller moln störde norrskenet. Henrik Drake hann precis ut och ta bilder.
Bild: HENRIK DRAKE JACKPOTT. Förutsättn­ingarna för att fotografer­a var perfekta när varken månen eller moln störde norrskenet. Henrik Drake hann precis ut och ta bilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden