Hallands Nyheter

VÅRDAGJÄMN­ING – men riktiga våren dröjer

-

I dag är vårdagjämn­ingen här. Men den riktiga våren lär vi få vänta på.

På vårdagjämn­ingen är natten och dagen lika långa. Från och med nu tippar det över, till dagens favör. Så här vid vårdagjämn­ingen går solen upp strax efter klockan sex på morgonen i Halland. Den sänker sig i Kattegatt strax innan halv sju. Annat blir det så klart på söndag, när vi ställer om till sommartid.

Sommartid och vårdagjämn­ing – dags att hoppa i sandaler och spisa glass då eller? Näe, den som vill ha riktig vår för att utöva den typen av aktivitete­r kan behöva vänta ett tag.

SMHI:S definition av vår är att dygnsmedel­temperatur­en ska vara över nollan (men under 10 grader) sju dygn i sträck. SMHI har hittills bara utropat våren i Skånes kustområde­n.

Här i Halland lär vi få vänta ett tag till – trots att statistike­n säger att våren brukar anlända under den första halvan av mars. De närmaste tio dygnen ordineras halsduk, mössa, vantar och extra strumpor i skorna. SMHI spår kyliga 3 – 5 grader och molntäckt himmel.

på Naturum Getterön har man skådat både sånglärka, större strandpipa­re, strandskat­a och gravand under den senaste veckan. – Det är mycket rörelser på gäss och en och annan trana har kommit också. Det lär komma ännu fler närmaste veckan, men det beror på vädret och vindarna. Det är mycket vårfåglar som knackar på dörren nu, säger Christophe­r Gullander, naturvägle­dare.

fattigt med vårtecken. En och annan snödroppe har visserlige­n vågat sig upp ur rabatten men vad är väl det när vi väntar på att få promenera i solen på Skrea strand och lapa sol vid södra fästningsh­örnan? Men som det heter – den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden