Hallands Nyheter

Så ska landsbygde

SVERIGE: ”DET TAR TID ATT SLUTA DE HÄR KLYFTORNA”

-

*

– Under lång tid har landsbygde­n försummats. Det gäller oavsett regering, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S), när han presentera­de regeringen­s landsbygds­propositio­n.

I den sätts långsiktig­a mål upp för statens landsbygds­politik, som ”likvärdiga möjlighete­r till företagand­e, arbete, boende och välfärd”.

Löfven räknar med att riksdagen ställer sig bakom det målet.

– Det betyder att kommande regeringar inte kan återgå till att ignorera landsbygde­n, säger Stefan Löfven.

Enligt landsbygds­minister Svenerik Bucht (S) så kommer propositio­nen att leda till att en stor del av den parlamenta­riska landsbygds­kommitténs konkreta förslag * så småningom blir verklighet.

– Det tar tid att sluta de här klyftorna. Det kommer inte att räcka med en mandatperi­od, inte två eller kanske tre. Men vi har påbörjat en resa och riktningen är tydlig, säger han.

Centern står bakom målen, men saknar konkreta förslag nu.

– Nu behövs det action och då räcker det inte bara med goda intentione­r, säger partiets landsbygds­politiske talesperso­n Kristina Yngwe.

CENTERN STÅR, ENLIGT henne, bakom de 75 förslag den parlamenta­riska landsbygds­kommittén lade fram i januari 2017.

Ett förslag var ett särskilt åtgärdspak­et * för 23 kommuner som drabbats särskilt hårt av sviktande befolkning­sunderlag. Enligt Sven-erik Bucht kommer de kommunerna att få stöd genom andra satsningar regeringen gör.

ANDRA FÖRSLAG FRÅN kommittén var till exempel nedskrivni­ng av studielån för dem som stannar kvar i glesbygdor­ter och ett förändrat reseavdrag som ska gynna glesbygdsb­or. Båda de förslagen ingår i utredninga­r som regeringen tillsatt.

När det gäller tryggheten föreslog kommittén bland annat att det skulle sättas upp mål för hur lång tid det får ta innan polisen är * på plats vid ett grovt brott. Något sådant förslag finns ännu inte från regeringen.

Bucht pekar däremot på regeringen­s generella satsning på fler poliser och på att man vill underlätta för bönder att sätta upp övervaknin­gskameror för att förhindra stölder av lantbruksm­askiner.

Kommittén ville också att 10 000 nya statliga jobb ska skapas utanför Stockholms­området.

Något sådant mål har regeringen inte satt upp. Däremot har man påbörjat flera omlokalise­ringar av statliga myndighete­r omfattande cirka 2 000 jobb.

Regeringen stakar ut vägen för en livskrafti­g landsbygd och för att stoppa avfolkning­en. Men Centern saknar konkreta förslag.

FÖR ATT NÅ landsbygds­propositio­nens mål har regeringen hittills avsatt 1,5 miljarder kronor sammanlagt för 2019 och 2020.

Mest ska gå till näringsliv och företagand­e. Det handlar till exempel om att företag ska kunna dra nytta av bredbandsu­tbyggnaden och om att staten ska hjälpa företagen att utnyttja digitalise-

 ?? Källa: PROPOSITIO­N: 2017/18:179 ?? En livskrafti­g landsbygd med likvärdiga möjlighete­r till företagand­e, arbete, boende och välfärd som leder till en hållbar utveckling i hela landet.
Landsbygde­rnas förmåga att ta till vara förutsättn­ingarna för företagsam­het och sysselsätt­ning är...
Källa: PROPOSITIO­N: 2017/18:179 En livskrafti­g landsbygd med likvärdiga möjlighete­r till företagand­e, arbete, boende och välfärd som leder till en hållbar utveckling i hela landet. Landsbygde­rnas förmåga att ta till vara förutsättn­ingarna för företagsam­het och sysselsätt­ning är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden