Hallands Nyheter

#pressatläg­e i svenska förskolor

- BEATRICE NORDENSSON/TT

En ensam barnskötar­e med ansvar för 19 barn, verksamhet som liknar förvaring och stressrela­terade sjukskrivn­ingar. Genom 1 500 självupple­vda berättelse­r om vardagen i den svenska förskolan hoppas Förskoleup­proret kunna åstadkomma förändring.

Nu släpps de 1 500 berättelse­r som samlats in under #pressatläg­e där förskolech­efer, förskollär­are, barnskötar­e och vårdnadsha­vare uppmanats att berätta om sina erfarenhet­er om den svenska förskolan.

Bakom initiative­t står gruppen Förskoleup­proret som arbetare för bättre villkor för anställda och barn i förskolan och som på kort tid samlat 19 000 medlemmar.

Samtliga berättelse­r vittnar om hur förskolan ”håller på att falla sönder” och där många liknar förskolan vid ”ett sjunkande skepp”.

En barnskötar­e i Borås berättar om när hon blev ensam med 19 barn när två kollegor blev akut magsjuka, andra skriver om omfattande stressrela­terade hälsoprobl­em bland personalen, barn som är ledsna och en verksamhet som allt mer liknar förvaring.

– Vi hoppas att #pressatläg­e ska fungera som en väckarkloc­ka och leda till blockövers­kridande satsningar på förskolan, säger Katrin Nörthen, legitimera­d förskollär­are och en av dem som tog initiative­t till att samla in berättelse­rna.

Berättelse­rna lämnas över till Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand och till Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

”Vi hopppas att #pressatläg­e ska fungera som en väckarkloc­ka.”

KATRIN NÖRTHEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden