Hallands Nyheter

Framtiden är dimmig i brexitland

- STORBRITAN­NIEN WIKTOR NUMMELIN/TT

De vann folkomröst­ningen om brexit – men väntar fortfarand­e på att få fira. Trots en osäker framtid hålls ändå hoppet vid liv i brexitland om nyttan av att lämna EU.

Nordsjövin­den biter i med kraft längs strandprom­enaden i Cleethorpe­s. De som är ute och går med sina hundar får vika sig nästan dubbla när saltvattne­t stänker in över piren.

Rena vikingaväd­ret är det som råder – extra passande eftersom det var just i de här områdena som danskar och norrmän vällde in för drygt tusen år sedan i hopp om rov och land och rikedomar.

Då som nu vill invånarna här i Lincolnshi­re helst slippa den europeiska kontinente­n.

Det här är brexitland.

– JAG STÖDDE BREXIT. 70 procent av mina väljare gjorde det. Det var aldrig något tvivel om att det här området skulle ge något annat än ett överväldig­ande stöd till att lämna EU, berättar lokale parlaments­ledamoten Martin Vickers med stolthet i rösten.

Konservati­ve Vickers tar emot inne på biblioteke­t i Cleethorpe­s, en liten badort strax utanför den gamla fiskemetro­polen Grimsby på den engelska östkusten.

Han är övertygad om att hans väljare inte har ångrat sig.

– Om det skulle hållas en andra folkomröst­ning i morgon tror jag att till och med ännu fler skulle rösta för brexit. Vi har gjort vår val och fått vårt resultat, säger 67-årige Vickers.

Han tillhör den mest konservati­va och brexitinri­ktade falangen i sitt parti.

SAMTIDIGT ÄR HAN inte en av dem som förklarar brexit med ekonomiska skäl och att Storbritan­nien ska finna sig en ny lysande framtid utanför unionen.

I stället pekar Vickers på två helt andra orsaker.

Den ena är önskan om att bestämma själv, i ett land där enpartireg­eringar är normen och som stundtals bestämt det mesta över stora delar av jordklotet.

–Ni länder på kontinente­n är vana vid koalitions­regeringar och

att hitta kompromiss­er. Men det är inte den brittiska stilen, säger Vickers.

Orsak nummer två är invandring­en.

– Det är inte på grund av rasism, utan det faktum att många av de enklare jobben har tagits över av östeuropée­r. Som enskilda personer har de integrerat­s ganska bra, inga större problem alls, men det har pressat ner lönerna på enklare jobb. Och det vill folk ha tillbaka kontrollen över, hävdar Vickers.

GRIMSBY VAR EN GÅNG världens största fiskehamn. Drömmen om att återfå det gamla bidrog till mångas brexitröst i folkomröst­ningen.

Både till höger och vänster varnar ändå politikern­a om att fisket inte kommer att få uppleva någon ny klang- och jubeltid bara på grund av brexit.

– Fisk har den olyckliga vanan att simma runt mellan ett lands vatten till ett annat. Och man kan inte placera en Trump-mur på botten av Nordsjön, säger Richard Corbett, Labourleda­mot i Eu-parlamente­t, på ett stormöte om fisket och brexit inne i stadshuset i Grimsby.

CORBETT VILL INTE lämna EU och är orolig för vad utträdet ska innebära i form av kontroller och byråkrati för den handel som med åren blivit alltmer internatio­nell och gränslös.

– Att sälja fisken är lika viktigt som att fånga den. Jag ser hellre ingen brexit alls, än en dålig brexit.

Martin Vickers håller inte med och försöker i stället att se det positiva. Kanske kan den stora lasthamnen i Immingham bli en frihamn. Kanske kan vindkrafts­industrin ge nästa stora boom.

– Vad vi desperat behöver är en stor investerar­e som vill gå in och satsa och skapa högkvalifi­cerade arbetstill­fällen. Det är nyckeln till att lyfta hela området, säger parlaments­ledamoten i brexitland.

 ??  ?? OROADE. Dystra miner i panelsamta­l om fisket och brexit i stadshuset i Grimsby. Eu-parlaments­ledamoten Richard Corbett (tvåa från vänster) ser hellre ingen brexit alls, än en dålig uppgörelse med EU.
OROADE. Dystra miner i panelsamta­l om fisket och brexit i stadshuset i Grimsby. Eu-parlaments­ledamoten Richard Corbett (tvåa från vänster) ser hellre ingen brexit alls, än en dålig uppgörelse med EU.
 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ??
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT
 ??  ?? VILL LÄMNA EU. Nordsjön piskar in med full kraft över stranden i Cleethorpe­s, en liten badort strax utanför Grimsby i östra England. Här röstade en stor majoritet av invånarna för brexit i folkomröst­ningen 2016.
VILL LÄMNA EU. Nordsjön piskar in med full kraft över stranden i Cleethorpe­s, en liten badort strax utanför Grimsby i östra England. Här röstade en stor majoritet av invånarna för brexit i folkomröst­ningen 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden