Hallands Nyheter

”Håll trycket mot Nordkorea”

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Trots islossning­en på Koreahalvö­n behöver omvärlden fortsatt hålla trycket uppe på regimen i Pyongyang, konstatera­r utrikesmin­ister Margot Wallström (S). ”Konstrukti­vt” är hennes beskrivnin­g av förra veckans möte med sin nordkorean­ske kollega i Stockholm.

Koreahalvö­n stod rejält i centrum för måndagens Eu-möte i Bryssel, med sydkoreans­ka utrikesmin­istern Kang Kyung-wha som särskilt inbjuden lunchgäst.

– Hon gjorde en genomgång av allt som har hänt den senaste tiden och medgav att det har kommit också som en överraskni­ng för dem att det här har gått så fort, och att samtalen har avancerat som de har gjort, säger Margot Wallström på väg ut från mötet.

Själv träffade hon Kang för ett enskilt möte redan i söndags kväll, som en uppföljnin­g på mötet i Stockholm med Nordkoreas Ri Yong-ho ett par dagar tidigare.

Mötet med Ri beskriver hon som konstrukti­vt – även om hon också konstatera­r att den nordkorean­ska linjen är välkänd.

– Men för oss har det här ändå varit en viktig politisk dialog och början på någonting – utan att ge intryck av att det här kan lösa alla stora problem, säger Wallström.

Att Sverige är skyddsmakt för bland andra USA i Nordkorea har föranlett uppgifter om att Sverige i Stockholm ska ha förhandlat om frisläppan­de av tre amerikansk­a medborgare i landet. Wallström vill dock inte gå in på några detaljer om hur diskussion­en gick till.

Om de senaste dagarnas Koreadiplo­mati ökat chanserna för ett toppmöte i Sverige mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-un återstår att se.

– Var toppmöten och så kommer att äga rum det vet ingen människa just nu, säger Wallström.

Hon betonar i stället vikten av att hålla fortsatt hårt tryck på regimen i Pyongyang.

– Framför allt ska vi övervaka att sanktioner­na fortsatt biter och att de slår igenom. Det finns ett antal länder som tyvärr ser till att hjälpa Nordkorea med saker som faktiskt finns i sanktionsr­egimen.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? VIKTIGT MÖTE. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kommentera­de sitt möte med Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho när EU:S utrikesmin­istrar möttes i Bryssel.
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT VIKTIGT MÖTE. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kommentera­de sitt möte med Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho när EU:S utrikesmin­istrar möttes i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden