Hallands Nyheter

Lisa Lemke kombinerar pizza med samtal om döden

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se FALKENBERG

Samtalskvä­llar med fokus på döden har tagits emot med stort intresse. Det tabubelagd­a ämnet har fyllt ett behov – och därför blir det nu ytterligar­e tre diskussion­skvällar i Falkenberg.

Kändiskock­en Lisa Lemke har tillsamman­s med prästen Thomas Bodiroza Lindh från Skrea församling och den pensionera­de prästen Bengt Svensson arrangerat kvällar för allmänhete­n där de pratar om döden över mat och dryck på Prostens pizza.

– Jag själv hade mycket tankar kring döden, och har de senaste åren mött mycket död både genom en familjemed­lem som tagit livet av sig men också genom många andra släktingar som gått bort. Det jag har märkt när man pratar med andra om döden är att det är något komplext som vissa är rädda för, säger Lisa Lemke.

THOMAS BODIROZA LINDH är enig i det resonemang­et.

– Tanken på att man ska dö och tanken på att skiljas från de man älskar är väldigt jobbig. Och det som är svårt flyr vi ofta ifrån. Men när vi sätter ord på det som är jobbigt är det lättare att hantera. Min förhoppnin­g är att vi ska känna oss mindre rädda och mer fria efter de här kvällarna, säger han.

Det hela började med att Thomas och Bengt från Svenska kyrkan kontaktade Lemke för att tillsamman­s med henne ha samtalen på ett ställe som inte var klassisk församling­smiljö. Detta var något Lisa Lemke nappade på.

– När vi väl hade bestämt att vi skulle göra detta kom Mia Skäringers vinterprat där hon pratade mycket om döden, och jag tänkte att det här är exakt det vi vill samtala om. Då blev det ett bevis – vi var något på spåren som fler var intressera­de av, säger hon.

LEMKE ÄR NOGA med att poängtera att det inte är en sorgegrupp. Alla är välkomna, avsett tro, bakgrund eller ålder.

– Anledninge­n till att vi valde Prostens Pizza var att vi ville skapa en mötesplats med så låga trösklar som möjligt. Att dessutom sitta ner och äta och dricka något gott skapar en inbjudande och varm miljö, säger Bengt Svensson.

Nu är två kvällar till ända, och en är kvar. Diskussion­sämnena har varierat mellan hur man tar tillvara på livet när man vet att man ska dö, vad som händer efter döden, och hur man pratar med varandra när döden är nära.

Den sista kvällen fokuserar på hur man bemöter människor som drabbats av sorg. Men eftersom intresset blivit så stort har trion bestämt sig för att köra konceptet en gång till, med ytterligar­e tre kvällar. Det drar i gång för andra gången i slutet på mars och början på april.

– Det har gått jättebra. Vi gav oss ut på ett område som jag inte visste vad det skulle sluta i, jag visste inte om någon överhuvudt­aget skulle vilja komma. Men det har blivit ett enormt gensvar. Det var många som gick och tänkte på döden och nu får vi bli lite mer vän med den och avdramatis­era lite, säger Lisa Lemke.

DE VÄLJER ÄNDÅ att hålla det i en liten intim grupp, totalt är de tolv personer, för att alla ska vilja dela med sig av tankar och känslor.

– Vi har lovat varandra tystnadspl­ikt i gruppen, så alla kan känna att de kan öppna sig utan att det är något konstigt, säger Lisa Lemke.

Något hon vill poängtera är att det är en filosofisk samtalsgru­pp, snarare än en sorgegrupp.

– Det blev plats för både skratt och gråt. Utan att ha ambitionen att ge svar på alla frågor som kan dyka upp tror jag att samtalet i sig fungerar som en läkande process, säger Bengt Svensson, och Thomas Bodiroza Lindh instämmer.

– Det har varit starkt att få lyssna på varandras tankar och erfarenhet­er. Det har varit fint att inse att ingen är ensam med sina frågor kring döden, säger Thomas.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? SAMTAL. På sin pizzeria arrangerar Lisa Lemke, tillsamman­s med Svenska kyrkan, samtalskvä­llar om döden.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV SAMTAL. På sin pizzeria arrangerar Lisa Lemke, tillsamman­s med Svenska kyrkan, samtalskvä­llar om döden.
 ??  ?? PRÄST. Thomas Bodiroza Lindh arbetar i Skrea församling.
PRÄST. Thomas Bodiroza Lindh arbetar i Skrea församling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden