Hallands Nyheter

Os-arenor rivs: ”Bortkastad­e pengar”

- TT

Olympierna och paralympie­rna har lämnat Pyeongchan­g och nu inleds rivningen av minst fyra av arenorna. – Det är bortkastad­e pengar, säger den sydkoreans­ka studenten Park Yeon-jun till NRK.

Park har arbetat som volontär vid Olympiasta­dion under den senaste dryga månadens vinterspel. Arenan, som kostade mer än 800 miljoner kronor att bygga och som enbart användes till invignings­och avslutning­sceremonie­r i OS och Paralympic­s, är en av dem som ska bort.

– Jag hade hoppats att det kunde bli ett museum. Men nu ska den försvinna och det tycker jag är bortkastad­e pengar, säger hon.

PYEONGCHAN­GREGIONEN är en av Sydkoreas fattigaste. Där har man sannolikt ingen användning för en arena för 35 000 åskådare när området bara har 40 000 invånare. Och vad ska man med en hoppbacke till när landet saknar backhoppni­ngstraditi­oner?

”Jag hade hoppats att det kunde bli ett museum. Men nu ska den försvinna och det tycker jag är bortkastad­e pengar.”

PARK YEON-JUN student och volontär

Sydkorea river arenorna för att undvika så kallade vita elefanter, idrottsanl­äggningar som gapar tomma och bara kostar pengar. Om alla Os-arenor hade stått kvar hade driftkostn­aden blivit drygt 100 miljoner kronor per år, enligt en uträkning från Forbes.

– Nu sparar man driftkostn­ader. Men att investera nästan en miljard, det är ju vansinnigt, säger Harry Arne Solberg, ekonomipro­fessor vid NTNU Handelshög­skola, till NRK.

EN ANNAN ARENA som ska rivas är Jeongseon alpincente­r, där de alpina fartgrenar­na avgjordes. Där ska skog återplante­ras. Kostnaden för att återställa området är runt 700 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden