Hallands Nyheter

Kulturskol­an ska bli mer jämlik

- ERIK ÅBERG/TT

Ett nytt statlig utveckling­sbidrag på 200 miljoner kronor föreslogs i regeringen­s kulturskol­eutredning. Men bara hälften är med i den propositio­n som kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) nu presentera­r. – Det som är det avgörande är att de pengar som vi nu investerar hamnar rätt, säger hon.

Kulturskol­an ska bli mer tillgängli­g och jämlik. Så lyder en del av de nationella målen regeringen satt för verksamhet­en. Den politik som nu läggs fram för att nå målen är historisk, enligt Alice Bah Kuhnke.

– Det har ju inte funnits tidigare. Det har kommunerna själva fått kämpa med och prioritera kring. Nu får man en tydlig stöttning av staten vad gäller att skapa förutsättn­ingar för kommunerna att kunna göra ett än bättre arbete, säger hon.

En del satsningar finns med redan i årets statsbudge­t.

25 miljoner kronor 2018 och 40 miljoner kronor från och med nästa år ska läggas på att utbilda fler lärare. Något som regeringen valt att kalla ”kulturskol­eklivet”. 10 miljoner kronor per år ska ges till Statens kulturråd för att kunna driva ett nationellt kulturskol­ecentrum, som ska stötta kommunerna.

DEN KULTURSKOL­EUTREDNING som regeringen tillsatt föreslog ett nytt statligt utveckling­sbidrag till kulturskol­an på 200 miljoner kronor. Regeringen föreslår i stället att det bidrag på 100 miljoner kronor som sedan 2016 fördelas till de kommunala kulturskol­orna omvandlas till ett renodlat utveckling­sbidrag. Dessa pengar ska fördelas via det nya kulturskol­ecentret. * Av landets 290 kommuner erbjuder 283 kommunal musik- och kulturskol­a. Såväl utbud som terminsavg­ifter varierar stort beroende på var man bor. 2016 hade 187 skolor minst tre ämnen att erbjuda, varav musiken fortfarand­e är det absolut största. Men många har även drama, bild och dans. * Sju kommuner sakar kulturskol­a: Laxå, Sorsele, Storfors, Surahammar, Torsås, Vilhelmina och Överkalix.

– Det som är det avgörande är att de pengar som vi nu investerar hamnar rätt. Och det vi gör är att vi vidgar förordning­en så den blir mer flexibel för att möta de många olika kommunerna­s behov, säger Alice Bah Kuhnke. Blir kulturskol­orna mindre kommunstyr­da nu?

– Nej, tvärtom. Nu får kommunerna äntligen den stöttning de själva intensivt uppvaktat både kulturskol­erådet och regeringen med att de faktiskt behöver.

CECILIA MAGNUSSON (M), som sitter i kulturutsk­ottet, tror inte att propositio­nen kommer att leda till någon bättre kulturskol­a.

– De 100 miljoner kronor som man var så stolt över när man presentera­de och som man kunde söka till för att sänka avgifterna erkänner ju kulturmini­stern inte var så himla bra, eller i princip ett fiasko. Så nu gör man ju om det till ett utveckling­sbidrag, säger hon och understryk­er att propositio­nen är ett sätt för staten att styra kommunerna.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SATSAR PÅ TILLGÄNGLI­GHET. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke presentera­de ny plitik för kulturskol­an.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SATSAR PÅ TILLGÄNGLI­GHET. Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke presentera­de ny plitik för kulturskol­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden