Hallands Nyheter

Huggsexa om Västerport

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Det är dags för de byggherrar som är intressera­de av att bygga Västerport­s första etapp att anmäla sitt intresse. Tanken är att det ska bli blandad bebyggelse med olika intryck, material och arkitektur.

Nu går startskott­et för vilka som får bygga Västerport­s första etapp. Ett antal krav ställs på byggherrar­na. Och intresset har redan visat sig stort.

– Väldigt många byggare har varit väldigt intressera­de och flitiga på Sessionsmö­ten. Många har sagt att de absolut vill vara med och vara en aktör, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

OCH NU HAR de chansen. Stora som små byggherrar bjuds in att lämna sina idéer för hur och vad de vill bidra med till Västerport och etapp 1, området som börjar vid Campus.

Genom att använda sig av så kallad prekvalifi­cering utser kommunen vilka aktörer som kommer att kunna tävla om byggrätter­na i den första etappen.

Den första delen av Västerport förväntas innehålla runt 500 av de totalt 2 500 lägenheter som planeras i den nya stadsdelen. Bygget av ett helt nytt hotell är i fokus då man tidigt vill få med den etablering­en i detaljplan­earbetet.

Västerport ska bli en blandstad, därför strävar Varbergs kommun efter att välja ut minst fem olika aktörer.

– Vi vill gärna se att det kommer förslag från så många som möjligt. Blir det för få finns risken att utformning­en blir ensidig. Vi vill ha en blandad stadsdel med olika intryck, olika material och olika arkitektur, säger Ann-charlotte Stenkil.

FRAM TILL OCH med den 17 april kan intressera­de byggherrar lämna in sina första förslag. Skisser, utformning eller tekniska beskrivnin­gar är inte aktuellt just nu.

– Det är fortfarand­e heta byggtider så många har kanske svårt att avsätta tid och kapacitet för att lägga in hårt genomarbet­ade förslag, därför har vi inga krav på att det, säger Ann-charlotte Stenkil.

– Man ska framhäva vilka idéer, koncept och intryck man tycker är viktigt och vill föra in i Västerport.

ETT ANTAL KRAV ställs på byggherrar­na, däribland att man ska bygga minst 20 lägenheter. Kommunen vill också se referenser på minst två projekt av liknande slag, med blandad bebyggelse i stadsmiljö.

– Nu är det dags att visa intresse om man vill vara med och bygga den nya stadsdelen, säger Anncharlot­te Stenkil.

Redan till sommaren ska ett färdigt urval av aktörer finnas. Dessa kvalar då in i kommande markanvisn­ingstävlin­g som beräknas pågå från november i år till februari 2019.

Byggstart för Västerport är beräknat till årsskiftet 2019-2020. De första lägenheter­na ska stå klara 2022 och runt år 2030 ska hela Västerport stå klart.

 ?? Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/ARKIV ?? JÄTTEPROJE­KT. Byggstart för första etappen blir årsskiftet 2019-2020. Nu har tävlingen om vilka som får bygga startat.
Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/ARKIV JÄTTEPROJE­KT. Byggstart för första etappen blir årsskiftet 2019-2020. Nu har tävlingen om vilka som får bygga startat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden