Hallands Nyheter

Ole, dole doff för tarmcancer­patienter

-

Flera av våra med- lemmar vittnar om att de själva eller deras närstående fortfarand­e lever tack vare att man gentestade deras tumör och att de då fick korrekt behandling.

VÅRD. Ole, dole, doff… ja, det är fortfarand­e så illa ställt att det för patienter med spridd tarmcancer kan vara ett lotteri vilken behandling du får.

6 000 nya fall av tarmcancer upptäcks varje år. De flesta patienter kan opereras och leva vidare sina liv om cancern upptäcks tidigt. Det är därför vi driver på att alla svenskar ska erbjudas provtagnin­g för att kontroller­a sina tarmar. I dag erbjuds tarmcancer-screening enbart i Stockholm och på Gotland, där män och kvinnor 60-69 år automatisk­t kallas för provtagnin­g. Stockholma­rna har kunnat testats sedan 2008, medan de övriga landstinge­n fortsätter sina utredninga­r i frågan.

MEN DET ÄR framför allt för dem med spridd tarmcancer som lotterivår­den börjar.

Låt oss jämföra med den näst vanligaste cancerform­en – bröstcance­r. Här kallas kvinnor i hela Sverige till mammografi sedan många år. Vid spridd bröstcance­r görs rutinmässi­gt i hela landet ett gentest av tumören och utifrån resultatet väljs den behandling som ger störst chans till överlevnad.

ÄVEN FÖR PATIENTER med spridd tarmcancer finns sedan 2013 ett gentest som identifier­ar om tumören är muterad i Ras-genen eller inte. Testresult­atet indikerar vilken typ av behandling som patienten ska ha. En person som inte har mutation i Ras-genen kan få en specifik målstyrd behandling i kombinatio­n med cellgifter. Cirka 50 % av patienter med spridd tarmcancer är lämpade för denna typ av behandling, och som enligt flera vetenskapl­iga studier ökar möjlighete­n till en betydligt längre överlevnad.

Men testet används inte direkt vid diagnos mer än på ett fåtal sjukhus i Sverige. För 90 % av patienter med spridd tarmcancer görs inte denna Ras-testning inför första behandling­en.

Flera av våra medlemmar vittnar om att de själva eller deras närstående fortfarand­e lever tack vare att man gentestade deras tumör och att de då fick korrekt behandling.

I andra länder är testet sedan många år rutin direkt vid diagnos.

Hur kan det tillåtas i Sverige att sjukvården inte använder sådant som forskats fram och är godkänt av läkemedels­myndighete­rna och används i övriga EU?

ANSVARIG Läkarorgan­isation, Gastro Onkologisk Förening (GOF), har offentligt sagt att det är skandal att Ras-test vid spridd tarmcancer inte görs direkt vid diagnos och att det nu måste införas. Senast i en debatt i Almedalen med oss sommaren 2017. Men inget har hänt. Om inte ens ansvarig läkarorgan­isation orkar bry sig, vem ska då föra patientern­as talan? Bo Karlsson förbundsor­dförande ILCO Tarm-uro- och stomiförbu­ndet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden