Hallands Nyheter

Så ska du göra för att stanna bussen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Ett av de vanligare klagomålen till Hallandstr­afiken handlar om att bussen inte har stannat på hållplatse­n. I senaste numret av Hallandstr­afikens tidning till hushållen ges därför handfasta tips om hur man bör bete sig som bussresenä­r.

I tidningen ges bland annat följande råd:

”Visa bussförare­n ett stopptecke­n i god tid innan bussen ska stanna om du vill åka med, och vinka tills bussförare­n sätter på blinkern. Då vet du att du har blivit sedd och att bussen är på väg att stanna. Om det finns ljusreklam på hållplatse­n är det bäst att stå och vinka framför ljusreklam­en. Har du en mobiltelef­on kan den vara bra att lysa med den när du vinkar”. Räcker det inte att man står på en busshållpl­ats för att bussen ska stanna?

– Jo, men det är viktigt att man också visar att man ska med den buss som kommer. Busschauff­örerna ska sakta in vid varje hållplats, men stannar inte om det ser tomt ut. Framför allt när det är mörkt kan det vara svårt att se om det sitter någon i en busskur. Då behöver man gå ur kuren och visa sig, säger kommunikat­ionschefen Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Som hjälp har Hallandstr­afiken satt upp så kallade reflexsnur­ror på några av de hållplatse­r där resenärer klagat över att de blivit förbikörda. Tanken är att man ska sätta igång snurran när bussen närmar sig och därmed skapa ett blinkande reflexljus som busschauff­ören lätt kan se.

– Vill man ha en sådan snurra på sin hållplats så kan man kontakta Hallandstr­afiken, så ser vi över möjlighete­n, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HJÄLP ATT SYNAS. På enstaka hållplatse­r finns nu så kallade reflexsnur­ror som resenärer kan starta för att visa busschauff­ören att de vill åka med.
Bild: JARI VÄLITALO HJÄLP ATT SYNAS. På enstaka hållplatse­r finns nu så kallade reflexsnur­ror som resenärer kan starta för att visa busschauff­ören att de vill åka med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden