Hallands Nyheter

Våldtäkter fortsatt svåra att bevisa

- ANJA HAGLUND/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Något fler fällda våldtäktsm­än – men den nya samtyckesl­agen innebär ingen dramatisk förändring, enligt åklagarna. – Våldtäkter kommer fortfarand­e att vara svåra att bevisa, säger överåklaga­re Marianne Ny.

Den nya samtyckesl­agen gör ingen större skillnad för den som blir utsatt för en sexuell handling mot sin vilja, anser Marianne Ny, som har sin tjänst på utveckling­scentrum i Göteborg.

– Det är kanske ett litet antal fall som med den nuvarande lagstiftni­ngen skulle ha bedömts som sexuellt ofredande, men som med den nya regeln kommer att bedömas som våldtäkt, säger hon.

DET NYA oaktsamhet­sbrottet bedöms samtidigt kunna leda till ”något fler” fällande domar.

– Det är situatione­r där alla varningskl­ockor borde ringa. Där har vi sett en del domar där det varit tydligt för oss att det borde falla under grov oaktsamhet, säger Marianne Ny, utan att närmare vilja gå in på hur många fall det kan komma att handla om.

Kritiska remissinst­anser har ifrågasatt om samtyckesl­agen ens behövs, eftersom det straffrätt­sliga skyddet redan är heltäckand­e och att det inte heller i dag är tillåtet att ha sex med någon som inte vill.

Advokatsam­fundet tror också att lagen blir svår att tillämpa.

– Många lever i villfarels­en om att det här kommer att leda till stora förändring­ar, att nu kommer ett stort antal män kunna dömas till ansvar för våldtäkt. Så kommer det inte att bli, för bevisprobl­emet kvarstår, säger samfundets generalsek­reterare Anne Ramberg.

MEN ZANDRA KANAKARIS, förbundsor­dförande för Unizon som samlar kvinno- och tjejjourer över hela landet, anser att en lagstiftni­ng som lägger ansvaret på förövaren är viktig.

– Det kommer att spegla verklighet­en och det allmänna rättsmedve­tandet bättre, att folk i dag tycker att har man sex med någon som inte vill så är det ett övergrepp.

– Förut har din kropp varit allas tills du sa nej, nu är din kropp din tills du säger ja, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden