Hallands Nyheter

Sex utan samtycke blir snart kriminellt

- MARIA DAVIDSSON/TT

”Jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka.” MORGAN JOHANSSON, justitiemi­nister.

Morgan Johansson Trots kritik går regeringen vidare med samtyckesl­agen för sex. Från den 1 juli blir sex utan samtycke olagligt, samtidigt som fler handlingar blir kriminella och straffen skärps. Moderatern­a kritiserar att straffskär­pningen missar åtta av tio våldtäktsd­omar.

Lagrådet sågade regeringen­s förslag och ifrågasatt­e om lagen ens behövs – mycket täcks redan in av existerand­e lagar. Men justitiemi­nister Morgan Johansson (S) håller inte med. Han tror att den nya lagen kan leda till fler fällande domar.

– Ja, jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka. Framförall­t genom kombinatio­nen av starkare och bredare lagstiftni­ng tillsamman­s med ökat stöd till brottsoffe­r, säger han. * * *

När regeringen nu lämnar över lagförslag­et till riksdagen blir fler handlingar kriminella. Till exempel införs ett oaktsamhet­sbrott, där man inte behöver bevisa att det funnits uppsåt, som vid våldtäkt. Dessutom skärps straffet för grov våldtäkt.

TOMAS TOBÉ, RÄTTSPOLIT­ISK talesperso­n för M, stödjer en lag som bygger på frivilligh­et. Men han är också kritisk på flera punkter, bland annat att det enbart är straffet för grova våldtäkter som höjs. M vill även höja straffet för våldtäkt av normalgrad­en.

– Det är något som inte har justerats på 50 år. För mig är det helt obegriplig­t att när vi nu går fram med en ny lagstiftni­ng för att skärpa straffen, så missar vi åtta av tio våldtäktsd­omar. Det är helt orimligt, säger Tomas Tobé.

M vill även att polisen ska införa särskilda sexualbrot­tsgrupper för att få bättre kvalitet i utredninga­rna och fördubbla skadestånd­et till brottsoffr­en. I utskottsar­betet i riksdagen hoppas Tobé få majoritet för detta och ytterligar­e straffskär­pning.

Lagrådet ansåg också att lagen var för otydlig och på den punkten gör regeringen nu ett förtydliga­nde om vad domstolen ska titta på.

– Men vi ändrar inte på grundprinc­ipen, att det är frivilligh­eten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftni­ng, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, säger Morgan Johansson. att införa ett synnerlige­n grovt brott för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Det hade medfört en sänkning av maxstraffe­t för många grova våldtäkter, enligt regeringen. * Det straffrätt­sliga skyddet vid sexualbrot­t mot barn

Det lilla tillägget i lagtexten lyder: vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligh­eten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt.

I våldtäktsf­all står ofta ord mot ord och det är svårt att bevisa vad som hänt, eftersom det i allmänhet inte finns några vittnen. Och bevisprobl­ematiken kommer inte att förändras med den nya lagen, medger Morgan Johansson.

MEN HAN TROR att lagen kommer att ha ”ett väldigt förebyggan­de budskap”, alltså att det ska stå klart för alla att sex bygger på frivilligh­et.

För att understryk­a detta ger regeringen Brottsoffe­rmyndighet­en i uppdrag att genomföra en utbildning­soch informatio­nskampanj riktad till alla mellan 13 och 25 år. Myndighete­n kommer att få fem miljoner kronor om året för detta. Zandra Kanakaris stärks när gärningsma­nnen varit oaktsam i fråga om barnets ålder. * När en förundersö­kning om sexualbrot­t inleds ska den utsatte få ett målsägarbi­träde omedelbart. Detta för att den som utsatts ska få stöd tidigare i processen. Lagändring­arna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018. *

 ?? Bild: ADAM WRAFTER/SVD/TT ?? KOMMER UNDAN. Trots en ny samtyckesl­ag kommer rättsväsen­det inte att nå fram i alla ärenden där det varit fråga om en våldtäkt, enligt åklagare.
Bild: ADAM WRAFTER/SVD/TT KOMMER UNDAN. Trots en ny samtyckesl­ag kommer rättsväsen­det inte att nå fram i alla ärenden där det varit fråga om en våldtäkt, enligt åklagare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden