Hallands Nyheter

Minister om Sfi-fusket: ”En skandal”

- CECILIA KLINTÖ/TT ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

På kort tid har två stora utbildning­skoncerner erkänt Sfi-fusk i Malmö. Deras dotterbola­g har velat ge sken av att de lever upp till kraven på behöriga lärare. – Det är bedrövligt, säger Malmös kommunstyr­elseordför­ande Katrin Stjernfeld­t Jammeh (S).

Gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) instämmer:

– Det är otroligt upprörande. En skandal. Skattebeta­larnas pengar har inte använts till livsviktig utbildning utan till att fuska sig till vinster.

Enligt Ekström ska nu kvaliteten i SFI utredas.

– Folk i branschen är upprörda men inte helt förvånade. För mig är det helt uppenbart att vi behöver en ordentlig Sfi-utredning där man faktiskt tar itu med kvaliteten och gör en ordentlig översyn av systemet, säger hon.

HISTORIEN BÖRJADE RULLAS upp när Tv4-programmet Kalla fakta i februari avslöjade liknande fusk inom den del av Sfi-undervisni­ngen i Stockholm som bedrivs av Astar, ett dotterbola­g till Thorengrup­pen.

När TV4 Nyheterna senare skulle konfronter­a företaget med liknande fusk inom Astars verksamhet i Malmö – inskickade personalli­stor stämde inte med den verkliga bemanninge­n – valde Thorengrup­pen att lägga korten på bordet och erkände fusk.

Malmö stad har svarat med att polisanmäl­a Thorengrup­pen för misstänkt bedrägeri.

– Man har tummat på kvaliteten, men fortsatt att plocka ut betalning för någonting som man inte har levererat, säger Stjernfeld­t Jammeh.

Nu har utbildning­skoncernen Academedia gått ut med ett liknande erkännande. Dotterbola­get Hermods har lämnat felaktiga uppgifter till Malmö stad. På namnlistor­na som kommunen fick fanns bland annat namn på lärare som inte ens undervisat i Malmö, utan arbetar på andra enheter inom Hermods. Enligt Academedia­s egen granskning har detta pågått under lång tid, skriver koncernen i ett pressmedde­lande.

KRAVET VAR 65 procent behöriga lärare, men hos Hermods i Malmö har i själva verket har 65–80 procent av Sfi-lärarna varit obehöriga, rapportera­r Sydsvenska­n.

Det uppdagade fusket ger bränsle till den politiska debatten om vinster i välfärden.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? NYTT SPRÅK. Nyanlända lär sig svenska på SFI genom att titta på och prata om svenska filmer.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT NYTT SPRÅK. Nyanlända lär sig svenska på SFI genom att titta på och prata om svenska filmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden