Hallands Nyheter

Inte lätt förklara enkla saker utan att bli invecklad

- ANDERS PEDERSÉN Gästspelar­en från Vingåkerst­rakten.

Nysa tror jag de flesta klarar utan att läsa sig till hur man bär sig åt, till och med jag. Däremot har jag uppenbara svårighete­r att i text förklara vad som händer: Nysning föregås av en ibland härlig, nästan lustfylld kittling i näsan. Sedan insamlas en stor mängd luft inuti kroppen genom en stötvis lång inandning, blir det en extralång inandning blir väntan på själva nysmomente­t nästan olidlig.

När insamlande­t av luft är färdigt inträffar något som kan liknas vid en explosion, genom munnen och näsan pressas luften ut i rekordfart.

MED LUFTEN FÖLJER alla lösa detaljer som finns i munhålan och näsan, inklusive en större mängd vätskedrop­par som effektivt sprider eventuella smittämnen åtskilliga meter bort. Vid själva luftexplos­ionen uppstår även en extremt kort men ack så lustfylld njutning i näsan.

Nysningar är svårkontro­llerade och rekommende­ras ej om man har munnen full med mat, är lös i magen eller är akut kissnödig. En sådan enkel sak som en nysning blir svår att förstå och klara av med mina instruktio­ner.

PUNKTERING VET ALLA vad det är men hur ska man förklara det med några korta meningar, här är mitt försök: Om ett annars så runt och fint däck till skottkärra­n, cykeln eller bilen är platt nertill – oftast inte upptill – är möjlighete­n stor för att man är innehavare av en punktering.

Sannolikt har det gått hål på slangen eller däcket och det är inte bra. Att i det läget säga att luften har försvunnit är bara på ett vis sant. Luften finns kvar men den har olämpligt nog via hålet bytt sida. Istället för att befinna sig innanför däcket befinner sig nu luften utanför däcket och det är inte bra om man vill ha ett runt däck. Punktering är något som företrädes­vis tycks uppstå när man är finklädd eller har bråttom. Nu bör alla veta vad en punktering är.

OM JAG TAR en bok tryckt på papper och visar vet alla i hela världen vad det är för något. Ska jag med skrivna ord beskriva vad en papperstry­ckt bok är för något blir det betydligt färre som förstår. Om ett större antal ark, företrädes­vis av papper, läggs i en prydlig hög, samt på något sätt sammanbind­s och omsluts av styva pärmar är det en bok.

Omsluts pappershög­en av mjuka pärmar är det också en bok men kallas då ofta för pocketbok. Finns det ingen skrift eller bilder på pappersark­en är det inte en bok, det är då en pappershög. Bokstävern­a på papperen behöver inte stå i någon speciell ordning för att det ska kallas bok, dock blir det trevligare att läsa boken om skribenten skriver bokstävern­a i någorlunda läsvärd ordning.

DET BLIR INVECKLAT när jag ska förklara något men vad betyder då invecklat? Ett exempel på invecklade saker är ett paket!? Jag lovar att inte bli lärare på gamla dar, med mig som lärare hade skolresult­aten blivit en katastrof.

”Det blir invecklat när jag ska förklara något men vad betyder då invecklat?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden