Hallands Nyheter

Alliansnej till skydd

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

S, V och SPI Välfärden och en Miljöparti­st sa i veckan ja till en nästan sju år gammal motion om ett härbärge för uteliggare. Men det räckte inte. Den styrande majoritete­n säger sig vara trygg med de insatser som redan görs. Skamligt, tyckte S under debatten.

Efter nästan sju år blev det i veckan slutligen dags för beslut om S-förslaget om tak över huvudet för hemlösa. Majoritete­n gav den nobben. ”Ni borde skämmas!” lät kritiken från Socialdemo­kraterna.

Inger Karlsson (S) (1946-2017) tog många gånger upp frågan om tak över huvudet för hemlösa i socialnämn­den utan att få det gehör hon önskade. I ett försök att komma framåt i frågan motionerad­e hon 2011 om att kommunen snarast skulle ta fram bostäder för hemlösa.

Efter flera turer var det i tisdags kväll dags för fullmäktig­e att fatta beslut i ärendet. Precis som när saken diskuterat­s tidigare kom en del av debatten att handla om huruvida det verkligen finns några hemlösa i Varberg. Socialnämn­dens ordförande Erland Linjer (M) utstrålade trygghet med kommunens modell – att socialförv­altningen hjälper till med tillfällig­a boenden på bland annat vandrarhem när det behövs.

MEN SOCIALDEMO­KRATERNA riktade i stället ljuset mot de människor som inte söker socialens stöd.

– En del säger nej till att få hjälp från socialnämn­den. Man kanske har psykiska besvär, eller vill inte bli behandlad av en myndighet. De här personerna behöver ett härbärge, sa Jana Nilsson (S).

Turid Ravlo-svensson (S) gav flera exempel på hemlöshet som hon känner till genom sitt uppdrag i socialnämn­den.

– Det är intressant att höra hur många ni känner till som är hemlösa. Mitt råd är att ni ser till att socialförv­altningen får veta vilka de är. Det är vår uppgift att hjälpa dem, uppmanade Erland Linjer (M).

– Det är synd om de här människorn­a, det är inte tal om annat. Och det kan låta hårdhjärta­t att avslå den här motionen. Men socialnämn­den och förvaltnin­gen gör det de ska för att hjälpa dem.

– Jag är helt övertygad om att vi tar hand om dem som vänder sig till oss. Men det här gäller andra, som inte söker sig till oss. Det är det jag försöker få fram, att vi har grupper som vi inte når, sa Turid Ravlo-svensson.

VÄNSTERPAR­TIET STÖDDE S:

–Det här handlar lite om man har åsikten om det finns hemlösa eller inte. Såvitt jag förstår gör det det. Det är alldeles uppenbart att vi borde sagt ja till den här motionen inte i dag – utan 2011, sa Lars-åke Erlandsson (V).

– Jag känner mig trygg i att vår tak över huvudet-garanti fungerar. Vad jag förstår är det inte boendet som är problemet. De här personerna behöver helt annan hjälp, tyckte Ann-charlotte Stenkil (M).

– Då har du missuppfat­tat mig, replikerad­e Turid Ravlo-svensson:

–Jag vill bo med sovrum, ett vardagsrum och kök. Men de här människorn­a klarar inte av det. De vill inte ha det. De kan till och med tänka sig att bo utomhus under sommartid. Men man vill inte bo utomhus på vintern. Alla människor är olika. Alla vill inte leva på samma sätt. Men det grundlägga­nde är att man vill ha en säng och tak över huvudet. Och man vill inte till socialförv­altningen! Det är ju det som är grejen!

SEDAN VAR DET dags för beslut. S, V, SPI Välfärden och MP:S Martin Bagge röstade till stöd för motionen – alla andra mot. Bagge, som är ersättare i fullmäktig­e, sa efter mötet att han inte tyckte att debatten gav något tydligt svar på frågan om det finns uteliggare eller inte i Varberg.

– Jag måste alltså göra en bedömning om vad jag tror är sant. Skulle ett härbärge kunna vara en god idé för ett antal personer tycker jag att det är bättre att vi går den vägen. Hade man kunnat visa att vi inte har någon hemlöshet hade jag valt majoritets­linjen.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? ARGUMENT. Turid Ravlo-svensson (S) i talarstole­n på fullmäktig­e i tisdags kväll.
Bild: REBECKA KVINT ARGUMENT. Turid Ravlo-svensson (S) i talarstole­n på fullmäktig­e i tisdags kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden