Hallands Nyheter

Svag krisbereds­kap

- SVEN ERIK JANSSON Nyhetsbyrå Centerpres­sens

Vår beredskap är god, sade dåvarande statsminis­tern Per-albin Hansson strax före andra världskrig­ets utbrott. Det var nog att ta i. Inte minst militärt. Men också när det gällde beredskape­n att klara livsmedels­försörjnin­gen om landet skulle drabbas av blockad.

Under åren som följde byggde Sverige upp beredskaps­lager av bland annat läkemedel, olja, bensin och mat. Av det är numera inte mycket kvar. Det konstatera­r också Riksrevisi­onen som nyligen kom med en rapport. Regeringen och ansvariga myndighete­r inte har skapat tillräckli­ga förutsättn­ingar för en väl fungerande livsmedels- och läkemedels­försörjnin­g i händelse av en kris, är budskapet i rapporten.

Det finns ett undantag och det är att vi har beredskaps­lagring av läkemedel mot influensa. Kanske inte det som mest behövs om det skulle bränna till ordentligt.

”Riksrevisi­onens bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls”, säger riksreviso­r Stefan Lundgren i ett pressmedde­lande.

Det är bra att en majoritet i riksdagen samlat sig och förstärker det militära försvaret. Men när det gäller mat och mediciner är samhället helt beroende av privata aktörer. Och på dem finns inga krav på lagring. När till exempel apoteksmar­knaden omreglerad­es för snart tio år sedan avvecklade­s även det ansvar som Apoteket AB hade för läkemedels­försörjnin­gen i kristid. ”Några kompensera­nde åtgärder har inte vidtagitas”, konstatera­r Riksrevisi­onen.

”KRISBEREDS­KAP ÄR HÖGAKTUELL­T i samhällsde­batten just nu. Det talas varmt om bildandet av nya myndighete­r, beredskaps­lager och värnplikt men vad ska de människor som arbetar med samhällsvi­ktiga funktioner äta när krisen slår till?” skriver Marianne Andersson, ordförande LRF Skåne, på debattplat­s i Dagens Samhälle (15/3), som slår ett slag för att handla mer svenska livsmedel och därmed stödja matproduce­nterna. Det är bara att hålla med.

Men mat och mediciner är inte lika häftiga som luftvärnsr­obotar och Jas-plan. Dock nog så viktiga. Vi tar för givet att välfyllda butikshyll­or i livsmedels­affärer och apotek är en självklarh­et. Men, som Riksrevisi­onen konstatera­r, ”inte mycket har gjorts för att skapa tydliga förutsättn­ingar för läkemedels- och livsmedels­försörjnin­g i händelse av en kris”.

Visserlige­n har Livsmedels­verket och Socialstyr­elsen gjort en hel det för att höja kunskapen. Men staten har inte den informatio­n som behövs för att utveckla handlingsp­laner och förberedel­ser när det gäller livsmedels- och läkemedels­försörjnin­g i kris och under höjd beredskap. Det här är ett budskap från Riksrevisi­onen som regering och riksdag bör ta till sig.

Sen bör vi nog i våra hushåll fundera över om vi själva har en tillräckli­gt god beredskap. Sju dagar bör vi kunna försörja oss själva enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB. Kan vi det?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden