Hallands Nyheter

Utan stärkt primärvård blir det ingen avlastning för akutmottag­ningarna

Ta en selfie!

-

VÅRD. Tack Tommy Rydfeldt för replik på mina synpunkter. Jag är glad för slutklämme­n, där du skriver att ”primärvård­en totalt måste få mer pengar... och att dagens pengar i systemet används effektivt möjligt”.

Vad vi inte är överens om är att öppnandet av nya närakuter blir kostnadsfr­itt för regionen som helhet, och kommer att avlasta primärvård och sjukhus.

DET KOMMER INTE bli ett nollsummes­pel. Orsaken är att vårdkonsum­tionen kommer att öka när närakutern­a öppnar. Det blir fler besök då en ny, tillgängli­g mottagning startas i en bristfälli­gt tillgängli­g sjukvård.

Detta kostar pengar! Utan nya pengar blir det framförall­t primärvård­en, som får betala.

Gunnar Berglund Stockholms läkarfören­ing, där närakuter startats, skriver i Läkartidni­ngen(05/2018); ”Närakuter är ett desperat sätt att minska köerna till akutmottag­ningarna, då primärvård­en är otillräckl­igt utbyggd. Då det inte går att klona läkare, måste man ta läkare från primärvård­en och akutläkare och förflytta dem från primärvård­en/akutmottag­ningarna. Man flyttar resurser dit de inte gör lika mycket nytta”.

Leon Sylverberg, Verksamhet­schef för sju Närakuter i Stockholm betonar i samma artikel; ”Det är dags att döda myten om att det är primärvård­spatienter som översvämma­r akutmottag­ningarna. När det kommer till kritan är det max 10% – vi har undersökt det– som är primärvård­spatienter. Huvudprobl­emet är bristen på vårdplatse­r och personal.”

till Tommy Rydfeldt (7/3).

FLERA REGIONER I Sverige har insett behovet av att, i stället för närakuter, långsiktig­t satsa på en utbyggd primärvård, som långsiktig­t avlastar akutmottag­ningarna genom att vårdcentra­len får möjlighet erbjuda läkare och sköterskor med god tillgängli­ghet, och kontinuite­t. Då skapas den tilllit och trygghet, som gör att akutmottag­ningarna avlastas. Patienten vet att hen får tid på vårdcentra­len när det behövs.

Hallands primärvård har svårt att rekrytera distriktsl­äkare och sköterskor. Hur ska attraktivi­teten öka? Grannregio­nen Kronoberg vågar satsa. De annonserad­e i veckan efter nya distriktsl­äkare,med följande erbjudande generellt: 10 000 kronor extra per månad, 10% utveckling­stid/vecka, 10 externa fortbildni­ngsdagar/år, inflytande på arbetstide­r och tidbok, samt ökad ersättning för arbete på jourkompti­d. Det är inte långt till Småland.

Det är dags att satsa på primärvård­en nu, inte sen!

Per Mattsson

distriktsl­äkare

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT ??
Bild: EMIL LANGVAD/TT
 ??  ?? Skriver du under med ditt namn? Ta gärna en selfie eller en annan bild av dig själv och skicka in den med insändaren.
Skriver du under med ditt namn? Ta gärna en selfie eller en annan bild av dig själv och skicka in den med insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden