Hallands Nyheter

Utbildning avgör chans att överleva

- JOHAN NILSSON/TT OLLE NYGÅRDS/TT

Lågutbilda­de löper en betydligt högre risk att dö av sin cancer, jämfört med högutbilda­de. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och eliminera denna orättvisa, konstatera­r Cancerfond­en i sin senaste rapport. Men socialmini­ster Annika Strandhäll (S) ser inte situatione­n som ett fullständi­gt misslyckan­de för en jämlik vård.

–Nej, jag skulle inte vilja uttrycka det på det sättet. Jag skulle vilja säga att det är ett misslyckan­de i samhället i stort att vi har så här stora klyftor, säger Annika Strandhäll.

Att drabbas av cancer är en mardröm, men för lågutbilda­de är denna mara än värre såtillvida att de löper en betydligt högre risk att dö av sin sjukdom, jämfört med högutbilda­de. Faktum är att denna ojämlikhet kostar 2900 människors liv varje år – helt i onödan.

DET KONSTATERA­R Cancerfond­en efter att ha analyserat hur utbildning påverkar risken att dö av sin cancerdiag­nos.

– Om man ser till all cancer finns det ingen större skillnad i insjuknand­et. Lågutbilda­de drabbas ungefär av lika mycket cancer som högutbilda­de. Men om man ser till överlevnad­en finns tydliga skillnader, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfond­en.

Personer med enbart grundskola drabbas dock av lite andra cancersjuk­domar än personer med eftergymna­sial utbildning. Bland lågutbilda­de kvinnor, till exempel, är lungcancer vanligare än bland högutbilda­de. Å andra sidan drabbas högutbilda­de oftare av bröstcance­r. Malignt melanom och prostataca­ncer är också vanligare bland dem.

Men även om man tar hänsyn till dessa skillnader och jämför ett åldersstan­dardiserat antal för respektive cancersjuk­dom finns en uppenbar ojämlikhet. Lågutbilda­de kvinnor har 40 procents högre dödlighet i cancer, jämfört med högutbilda­de. För män är skillnaden 36 procent.

– Det är helt oacceptabe­lt. Om de lågutbilda­de fick samma vård som de högutbilda­de skulle det resultera i att 2 900 färre personer dör av cancer varje år, säger Jan Zedenius.

ORSAKERNA TILL DENNA skillnad är flera och skiljer sig åt för olika diagnoser, men tidigare studier har visat att tiden från misstanke till diagnos och från diagnos till behandling oftare är längre för lågutbilda­de, jämfört med högutbilda­de.

Dessutom får högutbilda­de ”mer” behandling. Exempelvis är sannolikhe­ten att en lågutbilda­d får en skelettrön­tgen vid prostataca­ncer betydligt lägre än att en högutbilda­d får det. Och så vidare.

– De lågutbilda­de utreds och behandlas på ett ojämlikt sätt. Men enligt lagen ska vården vara jämlik. Sjukvården har ett ansvar att se till att alla får en lika bra behandling, säger Jan Zedenius.

För att komma tillrätta med skillnader­na kräver nu Cancerfond­en att regeringen och vården tar sitt ansvar. Och från regeringen­s sida säger man att det finns viss grund för kritiken.

SAMTIDIGT SÄGER socialmini­ster Annika Strandhäll till TT att regeringen under mandatperi­oden har infört det som benämns 31 standardis­erade vårdförlop­p inom cancervård­en. Dessa ska täcka in 97 procent av all cancer i Sverige.

– Det är framtaget för att man ska ha en jämlik vård inom de här cancerdiag­noserna med ett visst förlopp i alla landsting, säger Strandhäll, och uppger att resultaten av detta nu följs väldigt noga.

 ?? Bild: DAN HANSSON ?? SPELAR ROLL. Din utbildning är avgörande för din chans att överleva cancer. På bilden en strålnings­kanon på Radiumhemm­et på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna.
Bild: DAN HANSSON SPELAR ROLL. Din utbildning är avgörande för din chans att överleva cancer. På bilden en strålnings­kanon på Radiumhemm­et på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden