Hallands Nyheter

Allt viktigare

- ERIKA NEKHAM/TT

gör det svårt för skolorna som tar emot eleverna som inte tillhör den resursstar­ka gruppen att hantera uppdraget.

Bristen på lärare kan förvärra läget.

– Det finns en oro för att skickliga och legitimera­de lärare väljer bort de här skolorna, som egentligen skulle behöva de här lärarna allra mest. Och då får vi dessutom en undervisni­ng som kanske håller en sämre kvalitet, vilket de här eleverna behöver som allra minst.

Resultaten väcker starka reaktioner och oro:

– Får det här fortsätta är det förödande för svensk skola, säger Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarnas riksförbun­ds ordförande Åsa Fahlén förespråka­r en mer blandad sammansätt­ning av elever.

– Det som man nu säger är att det fria skolvalet, det är inte fritt för alla, för man har olika kunskaper, möjlighet och vetskap om hur det fungerar. Det här måste man stärka, * Betydelsen av elevernas socioekono­miska bakgrunder har fått en ökad betydelse sedan slutet av 00-talet. Utlandsföd­da elever påverkas mest av detta, dels för att deras föräldrar i dag har lägre inkomster och utbildning­snivå, dels för att invandring­såldern har ökat, vilket gör tiden att nå målen kortare.

* Eleverna har blivit allt mer uppdelade mellan skolor utifrån vilken socioekono­misk bakgrund och migrations­bakgrund de har. Detta ökade som mest från mitten av 00-talet. De senaste åren har utveckling­en sett ut att stanna av.

* Skillnader­na i betygsresu­ltat har ökat. Resultatsk­illnaderna mellan skolorna fördubblad­es mellan 2000 och 2016. Skolans socioekono­miska sammansätt­ning har också fått stor betydelse för hur väl eleverna lyckas.

* Myndighete­n har analyserat statistik för samtliga elever i årskurs 9 mellan 1998 och 2016. Källa: Skolverket så alla har möjlighete­r att välja.

Peter Fredriksso­n anser att skoldebatt­en blivit för polarisera­d och att man bör försöka söka kompromiss­er.

– Det är inte antingen friskolor, eller inte friskolor. Det är inte antingen katederund­ervisning eller eget arbete. Både på politisk nivå och inom skolan har man frågor att ställa sig, och det blir sällan bra när man intar polära positioner.

UTBILDNING­SMINISTER Gustav Fridolin (MP) pekar på att regeringen nu gör satsningar på skolan med syfte att ge ”lite mer till alla, men mycket mer till de som behöver det allra mest”.

– Där tar staten nu ett större ansvar för finansieri­ng på skolan, för vi vet att nedskärnin­gar och besparinga­r som görs på skolan leder inte till att det blir billigare. Tvärtom blir det mycket dyrare i andra änden, när elever inte fått den tid de behöver med sina lärare.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden