Hallands Nyheter

Så får du ner din elförbrukn­ing

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Den sibiriska kylan slår direkt mot din elräkning. Med högsta elpriset på fem år i februari kan du spara pengar genom snålare beteende.

Kylskåp, tv, datorer, torktumlar­e, fön, lampor, rakapparat, eltandbors­te och mobilladda­re. Alla apparater kostar när elförbrukn­ingen tickar iväg. Även på ”tomgång”, som tv:n på standby-läge. Sammanlagt går det att spara någon eller några tusenlappa­r per år med några enkla knep beroende på hur stort hushållet.

I en villa med direktuppv­ärmd el står hushållsel­en för ungefär en femtedel av förbruknin­gen, enligt energibola­get Eon. Något större andel i en lägenhet. Vilka är de värsta energitjuv­arna?

– Den senaste undersökni­ngen är från 2008. Då var det belysninge­n, tätt följd av kyl och frys. Nu har många bytt de gamla glödlampor­na, så troligen är det kyl och frys nu, säger Mats Danielsson, energi- och klimatrådg­ivare på Göteborgs stad.

Hans råd är ändå att se över alla gamla glödlampor och byta till

led i första hand, samt lågenergil­ampor som ”är okej”. Växla även ut halogenlam­por, som också har hög energiförb­rukning. På vitvaror och annat anges årsförbruk­ningen i kilowattim­mar, vilket underlätta­r besluten.

– De flesta kan nog kapa tio procent av sin förbruknin­g av hushållsel­en. Det beror mycket på vanorna, att man bara har tänt i de rum där man är och att man har energisnål­a produkter i sitt hem, säger han. Ska man byta ut sitt gamla kylskåp?

– Behåll det så länge det fungerar, men se över listerna och ha inte för kallt. Använd termometer.

DU KAN RÄKNA ut dina elapparate­rs årliga energianvä­ndning. Multiplice­ra effekten som anges i watt med hur många timmar de körs per år och dela med 1 000. Summan blir antal kilowattim­mar och när du vet

BARA GENOM ATT undvika standbyläg­e kan ett hushåll spara hundratals kronor varje år. Och det är enkelt med ett grenuttag med strömbryta­re, där allt inkopplat stängs av med en knapptryck­ning.

Spotpriset på el på elbörsen har ökat från 32 öre per kilowatt i januari till 40 öre i februari. Det är en höjning på 25 procent, som beror på att andra halvan av februari varit kallare än på många år.

För att vara en vintermåna­d är det historiskt sett inte särskilt extremt men kan synas rejält på elräkninge­n för villaägare.

FÖR DEN MED en förbruknin­g på 30 000 kilowattim­mar per år, och en beräkning baserad på att hälften går åt under tre vintermåna­der samt en ökad förbruknin­g med 20 procent på grund av kylan ökar månadskost­naden för februari med 1 500-2 000 kronor jämfört med januari, inklusive alla avgifter, enligt Elprisguid­en.

”De flesta kan nog kapa tio procent av sin förbruknin­g. Det beror mycket på vanorna.”

MATS DANIELSSON energi- och klimatrådg­ivare

* Sänk inomhustem­peraturen.

* Nya tätningsli­ster runt fönster och dörrar.

* Byt till ledlampor och lågenergil­ampor och släck när ljuset inte behövs.

* Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen, när de inte används.

* Ställ in rätt temperatur i kyl och frys.

* Använd vattenkoka­re när du ska koka upp vatten.

* Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.

* Använd diskmaskin sparar energi i stället för för hand.

* Byt till snålspolan­de duschmunst­ycke.

* Ta hjälp av energimärk­ningen när du ska köpa nytt. Är det läge att binda om man har rörligt pris?

– Hos sitt eget bolag kan man få ner priset om man går över till bundet, men det blir inte speciellt mycket billigare. Dessutom blir det förhoppnin­gsvis snart vår och då sjunker spotpriset något, säger Magnus Askaner på Elprisguid­en.

 ?? Bilder: TT ?? DYRTID. Experten Mats Danielsson pekar ut de värsta energitjuv­arna och ger råd om hur du sparar el.
Bilder: TT DYRTID. Experten Mats Danielsson pekar ut de värsta energitjuv­arna och ger råd om hur du sparar el.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden