Hallands Nyheter

Snödroppen

- GUNNEL CARLSON/TT

Snödroppen är vårvintern­s mest uppiggande tecken. När de gröna spjuten med sina vita toppar bryter genom jordtäcket vet man att det inte finns någon återvändo, våren är på väg.

Snödroppen heter precis det den ser ut som. Det vetenskapl­iga namnet Galanthus betyder mjölk och blomma, och det är just när den där mjölkvita droppen slår ut som vårkänslan infaller.

Den absolut vanligaste i våra svenska trädgårdar är Galanthus nivalis, med mörkgröna smala blad och en avlång, lite spetsig vit blomma. Där den trivs bildar den stora tuvor och får mängder med blommor.

För den som vill ha fler sorter finns det en hel värld att upptäcka. 20 rena arter och hundratals sorter tävlar om uppmärksam­heten.

Dubbla, gula, strimmiga eller helgröna, det är bara att välja. Dessutom dyker det upp nya sorter. En av de dyraste hittills var en gul snödroppe som upptäcktes i en skotsk trädgård. Den såldes på auktion för motsvarand­e 10 000 svenska kronor. När man drabbas av ett sådant begär att man är beredd att betala tusentals kronor kallas det för galantofil­i.

BIRGITTA H OLSSON i bohuslänsk­a Ödsmål har sin trädgård full med snödroppar som blommar från januari till april.

– Jag älskar färgen, det är något med det där rent vita. Inget är vitare. Och så doften! Jag tror inte så många tänker att de doftar, men de har en underbar doft, säger hon.

Birgitta har ett 50-tal sorter i sin trädgård och lägger sig ofta ned på knä för att skärskåda alla olika former. För en snödroppe är inte bara en snödroppe. Den som har börjat samla kan lätt bli lite hagalen.

– I somras fick jag ett mejl från en kompis som tipsade om att det fanns en lök till salu på nätet. Den heter ’EA Bowles’ och jag har letat efter den länge.

Birgitta slog förstås till och köpte samtidigt en ’Rodmarton’. Den har fått sitt namn efter engelska trädgården Rodmarton Manor där de har över 150 sorter och dit åkte Birgitta på snödroppsr­esa för ett år sedan.

– Där sålde de inga lökar så jag blev naturligtv­is tvungen att beställa den också.

Lökarna levererade­s mitt i sommaren förra året och i juli har hon aldrig satt snödroppar tidigare så ännu vet inte Birgitta om de klarat sig.

– Och det var ju inga gratislöka­r direkt, säger hon.

HELT GRATIS ÄR det däremot att föröka sina egna blommor. Just när de har vissnat sätter man spaden i jorden och gräver upp klumpen med snödroppar. Sedan delar man den efter hur stor den är. Tio lökar räcker för att bilda en ny fin tuva att plantera på annan plats i trädgården.

Att köpa snödroppsl­ökar precis efter blomningen brukar sägas vara det bästa och kallas att man tar dem * I naturen växer snödroppen vild i bland annat Turkiet och på Balkan. Många av de vilda bestånden har grävts upp för att säljas och därför är det bättre att köpa odlad lök från Holland eller England. * När man köper snödroppsl­ök på hösten gäller det att kolla kvalitén. Har de legat för länge i påse och torkat kan det vara svårt att få dem att gro. Löken ska kännas spänstig och se frisk ut. Det kan hjälpa att lägga den i vatten ett par timmar innan plantering. ”in-the-green”. Nya teorier säger dock att det är bättre att köpa dem precis när de gått i vila, alltså i början av sommaren.

KÄNNER DU NÅGON som har en gammal trädgård med många snödroppar så be att få några lökar. De gillar att delas. Birgitta H Olsson påpekar ytterligar­e en fördel med snödroppar:

– Bladen vissnar ned fort, till skillnad från tulpaner och narcisser.

Trots Birgittas stora intresse för den lilla vita blomman har hon ännu ingen höstblomma­nde sort, kanske för att de är lite känsligare för fukt.

– Jag ska nog prova att sätta en höstblomma­nde i min upphöjda bädd, säger Birgitta.

Snödroppar drabbas sällan av sjukdomar, men mössen gillar dem om de kommer åt lökarna, och de kan också drabbas av mögel.

– Det har varit en del svinn hos mig. Två gånger har jag försökt med en bullig sort som heter ’Diggory’ men den har varit populär hos någon annan också. När jag letade efter den i jorden var det bara lökskalen kvar, säger Birgitta H Olsson.

Hon lade tillbaka de bitar som fanns, för om en del av lökbottnen finns kvar kan löken komma igen, om man har tur.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? GILLAR SNÖDROPPAR. Birgitta H Olsson i Ödsmål älskar snödroppar för den vita färgens skull.
Bild: GUNNEL CARLSON GILLAR SNÖDROPPAR. Birgitta H Olsson i Ödsmål älskar snödroppar för den vita färgens skull.
 ??  ?? MED FYND I BLICKEN. Varje år i februari slåss engelsmänn­en om fynd på The Royal Horticultu­rals vintershow i London.
MED FYND I BLICKEN. Varje år i februari slåss engelsmänn­en om fynd på The Royal Horticultu­rals vintershow i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden