Hallands Nyheter

Sveriges stora ras: ”Är inte alls där”

- DAVID HJORTER/TT

En tappad sexmålsled­ning borta mot Serbien gör att Sverige är långt ifrån gruppseger­n i Em-kvalet i handboll. – I andra halvlek är vi inte alls där, varken framåt eller bakåt, säger försvarssp­elaren Sabina Jacobsen efter 23–30-förlusten.

De svenska handbollsd­amerna har kvalat in till samtliga Em-slutspel sedan 2002. Det ska mycket till om den sviten bryts i kvalet inför mästerskap­et i Frankrike senare i år.

Men förstaplat­sen i kvalgruppe­n, som ger bättre rankning och seedning inför slutspelet, hänger nu på en storseger i lördagens hemmamöte med Serbien i Skövde.

DETTA DÅ BLÅGULT tappade en halvtidsle­dning på 15–9 till 23–30-förlust i onsdagens bortamatch i det som kan ses som en gruppfinal i två akter.

– Jag tycker vi gör en bra första halvlek, det ser ut som att de inte har så mycket att komma med. Men i andra halvlek är vi inte alls där, varken framåt eller bakåt. Serbien kommer ut som ett nytt lag, kommer ikapp och så är det de som vill mer på slutet, säger Jacobsen.

Sverige – som slutade fyra vid VM i Tyskland i december – imponerade i den första halvleken efter storspel av Köpenhamns­målvakten Johanna Bundsen och effektivt kontringss­pel.

Det spelet var som bortblåst i andra. Serbien – utslaget i åttondelsf­inal i VM – gjorde elva mål på drygt tio minuter och kvitterade den svenska ledningen till 20–20 redan i halvekens inledning.

SVERIGE – DÄR Nathalie Hagman var målbäst med fem mål – fick in två mål till en 22–20-ledning men rasade då återigen. Serbien satte åtta raka mål till 28–22 och vann till slut med 30–23.

– Vi får inte in bollarna, jag vet inte hur vi inte gör mål. Vi gör ett mål den sista kvarten. Deras målvakt tar mycket, men vi bränner för mycket så klart. Det blir lite stresssigt, säger Sabina Jacobsen. Vad måste ni göra bättre på lördag?

– Vi måste spela som vi gjorde i första halvlek när vi har bra koll på dem och står kompakt bakåt. I andra halvlek är vi alldeles för glesa.

Veckans två gruppfinal­matcher mot Serbien är avgörande kring vilket av de två lagen som ska vinna kvalgruppe­n och därmed få bättre rankning och seedning inför Emslutspel­et. Även det tredje laget i gruppen har chans att nå EM i Frankrike som inleds i november.

– Nu måste vi egentligen vinna med åtta mål mot Serbien på hemmaplan (för att ha bättre målskillna­d i inbördes möten). Men vi kommer ta den uppgiften, säger Bukarestpr­offset Jacobsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden