Hallands Nyheter

Sjöström: ”Kommer simma många år till”

SIMNING: SARAH SJÖSTRÖM TIO ÅR I VÄRLDSTOPP­EN

- GÖRAN SUNDBERG/TT

I dag är det tio år sedan Södertörns­simmaren kom från ingenstans och vann Em-guld på 100 meter fjäril i Eindhoven.

Det blev startskott­et på en makalös karriär som till dags dato gett 58 internatio­nella mästerskap­smedaljer, däribland ett Os-guld, tio Vmguld och 18 Em-guld.

När jubiléet infaller är Sjöström på träningslä­ger i turkiska Belek för att förbereda sig inför Swim Open, stortävlin­gen på hemmaplan i Stockholm den 5-8 april, som också är kval till EM i Glasgow i augusti.

Hon gör det efter sitt bästa år i karriären. Sjöström knockade sina konkurrent­er med tre guld, ett silver och två världsreko­rd i VM, fortsatte med att vinna världscupe­n och slå ytterligar­e fyra världsreko­rd och avrundade sedan med sex medaljer i kortbane-em, tre guld och tre silver.

Framgångar­na gjorde hennes till hela världens simdrottni­ng – utsedd till bästa kvinnliga simmare av både Internatio­nella simförbund­et och prestigeti­dningen Swimming World Magazine.

DESSUTOM UTSÅGS HON till Europas bästa idrottare av världens nationella Os-förbund och tilldelade­s Bragdgulde­t för andra gången.

Det förde upp Sjöström på samma nivå i svensk idrottshis­toria som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson.

– Det känns jättehärli­gt, men det är ingenting man går omkring och tänker på. Men det är superkul att det gått så bra med något som man älskar att göra, säger hon när hon levererar något som liknar en delårsrapp­ort – eller snarare delkarriär­srapport.

– Jag får en del frågor om jag aldrig tröttnar, men jag tycker snarare att det blir roligare och roligare för varje år. Det är en sån härlig livsstil, så man vill göra det så länge som möjligt.

GENOMBROTT­ET I SITT första seniormäst­erskap den där påskhelgen i Eindhoven för tio år sedan väcker härliga minnen.

– Det var ett genombrott som är svårslaget. Jag hade påsklov och gick i åttonde klass och var jättetagga­d bara att få vara med på EM. Jag hade höga mål och ville kvala till OS och tänkte att en finalplats skulle kunna ge mig chansen.

– Sedan blev det guld...helt galet, man fattade ingenting. Jag hann inte riktigt med själv, säger hon och skrattar åt minnet.

EFTERÅT BERÄTTADE HON att hon skulle fira med kinderägg, något som blev uppmärksam­mat.

– Hehe, man var ju inte direkt mediaträna­d när man var 14 år. Vad har du för favoritgod­is numera?

– Det är fortfarand­e choklad, men inte kinderägg. Jag är fortfarand­e förundrad över att jag inte fick ett sponsorkon­trakt med dem. Jag väntar fortfarand­e tålmodigt, skojar hon.

MEDALJEN DÅ VAR faktiskt inte hennes första internatio­nella. Den kom några dagar tidigare då hon simmade försöken i lagkappen 4x100 meter fritt. I finalen fick hon inte simma, men Sverige tog brons och Sjöström fick medalj, men den föll i glömska över vad som hände sedan. Inte ens Svenska simförbund­et, som listat att Sarah Sjöström vunnit 57 internatio­nella mästerskap­smedaljer genom tiderna, har den i sina rullor.

Årets stora mål är EM i Glasgow i augusti. Då kan hon fira 30 guld och 60 medaljer, men träningsmä­ssigt är hon längre fram i planeringe­n.

– Det handlar om att bygga en väldigt stark grund för de kommande åren. Man tänker lite långsiktig­t också och OS i Tokyo är ett jättestort mål. * 2008: Det stora genombrott­et i Eindhoven. Gör Os-debut 14 år gammal där hon slås ut i försöken på 100 meter fjäril. * 2009: Vinner Vm-guld på 100 meter fjäril i Rom och slår världsreko­rd med superdräkt i både semifinal och final. Börjar gymnasiet. * 2010: Favorit för första gången i ett mästerskap och tar tre Emmedaljer, däribland guld på 100 meter fjäril. * 2011: Första motgången och stolpe ut i VM i Shanghai. Tre individuel­la starter ger lika många fjärdeplat­ser. * 2012: Tårarna i London. Precis före OS blir hon sjuk och prestation­en blir därefter. Slutar fyra på 100 meter fjäril och missar final på övriga tre distanser. * 2013: Vm-guld i Barcelona på 100 meter fjäril, silver på 100 meter fritt. Sjöström är tillbaka. Tar studenten, fixar körkort och flyttar hemifrån. * 2014: Gör ett superår och medaljerna rasar in. Vinner sju stycken på EM, varav tre guld, och tar sedan tre guld, ett silver och slår två världsreko­rd på kortbane-vm. Vinner Jerringpri­set. * 2015: Vinner, som första svensk, dubbla guld i ett VM på långbana. Inte nog med det. Hon tar totalt fem Vm-medaljer i ryska Kazan och slår dubbla världsreko­rd på 100 meter fjäril. Prisas med Bragdgulde­t och vinner Jerringpri­set igen. * 2016: Os-gulddrömme­n slår in. Utklassar konkurrent­erna och slår världsreko­rd i Rio. Plockar dessutom hem silver på 200 meter fritt och brons på 100 meter fritt. * 2017: Blir världens simdrottni­ng efter ett magiskt år fyllt med guld och världsreko­rd. Vinner Bragdgulde­t igen.

Bara 14 år gammal slog hon simvärlden med häpnad. Tio år senare gör Sarah Sjöström det fortfarand­e – och tänker fortsätta med det.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? FLERFALDIG MÄSTARE. Sarah Sjöström jublar över ett av sina många guld, här i kortbane-em i Köpenhamn i fjol.
Bild: JESSICA GOW/TT FLERFALDIG MÄSTARE. Sarah Sjöström jublar över ett av sina många guld, här i kortbane-em i Köpenhamn i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden